Zanimljivosti

UDRUGA LUKJERNICA Predstavljena knjiga ‘Služiti čovjeku – putokaz humanosti u medicini’

UDRUGA LUKJERNICA Predstavljena knjiga 'Služiti čovjeku - putokaz humanosti u medicini'

U organizaciji udruge Lukjernica, knjiga ‘Služiti čovjeku – putokaz humanosti u medicini’ predstavljena je u četvrtak u dvorani pape Ivana Pavla II. Knjigu su predstavili urednici prof. dr. sc. Marijana Braš i prof. dr. sc. Veljko Đorđević. Također, u organizaciji iste udruge održan je i seminar ‘Osnaživanje kapaciteta stručnjaka zaposlenih u pomagačkim profesijama’.

Na predstavljanju knjige su nazočili mnogobrojni predstavnici institucija i udruga iz područja socijalne i zdravstvene skrbi Dubrovačko-Neretvanske županije te stručnjaci iz različitih područja koja su obuhvaćena temama seminara; liječnici, medicinsko osoblje, psiholozi, psihoterapeuti, socijalni radnici, rehabilitatori, nastavnici i odgojitelji.

Knjiga ‘Služiti čovjeku- putokaz humanosti u medicini’ je 150 sabranih priča, 260 koautora, zdravstvenih profesionalaca koji rade s neizlječivim pacijentima. Knjiga je nastala kao rezultat podučavanja na Medicinskom fakultetu u Zagrebu te je pokazatelj promišljanja i djelovanja zdravstvenih profesionalaca, bolesnika i novih generacija studenata medicine. U knjizi su priče i više zdravstvenih djelatnika sa područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Njihove dirljive priče okupljenima je prenijela glavna urednica Radio Dubrovnika Nila Miličić Vukosavić. Tijekom predstavljanja knjige prisutnima su se obratili i voditelj odjela Palijativne skrbi primarijus Srećko Ljubičić, dubrovački biskup msgr.Mate Uzinić. Doktori Braš i Đorđević dotaknuli su se razvoja palijativne skrbi u Hrvatskoj te posebno pohvalili Dom zdravlja Dubrovnik na čelu s ravnateljem Brankom Bazdanom i Opću bolnicu Dubrovnik čiji je odjel palijativne skrbi, kako je rečeno, “jedan od najboljih u Hrvatskoj”.

Inače, svim prisutnima dobrodošlicu su poželjele stručne suradnice Udruge Lukjernica Kate Bendeviš i Mira Šejtanić te ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik doc.dr.sc.Marijo Bekić.

Doktor Bekić je istaknuo zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Udrugom i važnost u interdisciplinarnom pristupu u liječenju oboljelih.

Podršku radu Udruge uputila je i doktorica Braš.

– Iskreno i od srca podržavam sve aktivnosti koje provodi Udruga Lukjernica, koja je pravi primjer služenja potrebitima u situaciji kada nedostaje profesionalnog kadra koji bi se bavio osobama s različitim psihičkim bolestima. Udruge poput ove su izuzetno važna, pa i neophodna karika u psihosocijalnoj podršci oboljelima i njihovim obiteljima. – rekla je dr. Braš.

Što se tiče seminara „Osnaživanje kapaciteta stručnjaka zaposlenih u pomagačkim profesijama”, on se dotaknuo dvije teme; sindroma sagorijevanja koji prati sve pomagačke profesije i rano prepoznavanje mentalnih oboljenja.

Kroz seminar predavači su se dotaknuli; prepoznavanja stresa, stresora povezanih s radnim mjestom, sekundarne traumatizacije, simptoma, metodama suočavanja te načinima na koje uspješno rješavati simptome kada se pojave.

Tako je rečeno da je rano prepoznavanje izuzetno važno jer vodi poboljšanju ishoda liječenja kod oboljelih osoba. Istaknuto je da ono omogućava brže uključivanje u programe liječenja i ublažavanje gubitka kvalitete života.

– Zdravlje nije roba na tržištu. I u zdravlju i u bolesti prisutni su biološki, psihološki, socijalni i duhovni čimbenici. Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja. Čovjek je zdrav ako može raditi, voljeti i uživati. Nema mentalnog zdravlja bez interdisciplinarnog rada. Već i prisustvo velikog broja liječnika, psihologa, socijalnih radnika, medicinskih sestara ali i zdravstvene administracije, pokazuje koliki je interes za rano prepoznavanje psihičkih poremećaja kao i potrebu za većim ulaganjem u zaštitu i unaprjeđenje mentalnog zdravlja, jačanjem kadrovskih potencijala u ovom najosjetljivijem segmentu ljudskog zdravlja. I ovaj seminar pokazao je da samo svi zajedno možemo učiniti civilizacijski iskorak prema unaprjeđenju mentalnog zdravlja, ali i pomoći osobama koje rade u pomažućim profesijama da ne dožive sagorijevanje. – rekao je doktor Đorđević.

Na kraju ovog događanja doktori Braš i Đorđević su istaknuli da se vesele budućoj suradnji na više projekata.

Izvor: Udruga Lukjernica

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist