Aktualno

Udruga Lukjernica predstavila projekt podrške osobama sa psihosocijalnim teškoćama

Udruga Lukjernica predstavila projekt podrške osobama sa psihosocijalnim teškoćama

Udruga za zaštitu prava psihijatrijskih pacijenata i unaprijeđenja duševnog zdravlja i kvalitete života Lukjernica ugostila je u utorak u Dvorani pape Ivana Pavla II. partnerske udruge iz šest hrvatskih gradova da zajedno približe prednosti projekta „Uspostava mobilnih timova peer podrške u zajednici za osobe sa psihosocijalnim teškoćama“ široj javnosti te najave njegove aktivnosti.

Sve prisutne ispred Udruge Lukjernica pozdravila je predsjednica udruge Jadranka Vlatko, koja je ovom prilikom podsjetila na dugi put udruge i aktivnosti koje je udruga provodila u borbi za prava osoba sa poteškoćama mentalnog zdravlja. Izrazila je zadovoljstvo što je udruga partner na jednom ovakvom projektu koji nam donosi kvalitetniji pristup i veću uključenost oboljelih u proces liječenja.

Okupljenima se također ispred Opće bolnice Dubrovnik obratila dr. Bernarda Hajdić, voditeljica Odjela za psihijatrija. Dr. Hajdić je istaknula važnost dobre sprege institucionalne i vaninstitucionalne skrbi o mentalnom zdravlju, čemu će ovaj projekt dati svoj doprinos kroz različite edukacije za peer stručnjake i CARe edukacije namjenjene profesionalcima koji rade sa osobama s psihosocijalnim poteškoćama.

Provedba projekta obuhvaća sedam hrvatskih gradova; Zagreb, Dubrovnik, Split, Osijek, Vukovar, Slavonski brod i Ogulin i provoditi će se kroz osamnaest mjeseci. Nositelj projekta je Udruga Ludruga iz Zagreba a partneri na projektu su; Centar za pružanje usluga u zajednici ja kao i ti, Udruga za psihosocijalnu pomoć Susret, Koalicija za rad sa psihotraumom i mir, Udruga za zaštitu i promocijumentalnog zdravlja u zajednici Gita, Udruga za unaprijeđenje duševnog zdravlja Vrapčići, Udruga Lukjernica i partnerska udruga Feniks iz Splita. Projekt se provodi u okviru instrumenta „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici- Faza I.“ i u potpunosti je financiran iz Europskih investicijskih i strukturnih fondova. Kroz projekt su predviđene edukacije za facilitatore peer grupa podrške i radionice za osnivanje mobilnih timova a CARe edukacije su namjenjene stručnim osobama kojima bi se na ovaj način približila ideja individualnog sveobuhvatnog oporavka i suradnje. Projekt je zamišljen kao način da se ojačaju kapaciteti samih oboljelih i osnaži ih se na djelovanje i međusobnu podršku a sve to uz punu i ravnopravnu podršku struke. Ciljevi su smanjiti hospitalizacije i pružiti pomoć oboljelima u njihovom okruženju te maksimalno uključiti širu zajednicu. To bi rezultiralo smanjivanjem stigme koja još uvijek predstavlja veliki izazov i problem.

Pročitajte još

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist

[FOTO] DEŠA DUBROVNIK Evo što se sve izrađivalo na uskrsnim radionicama

Dulist