Aktualno

UDRUGA FRANAK Dubrovčani imali priliku saznati što za njih znače presude Visokoga trgovačkog suda

UDRUGA FRANAK Dubrovčani imali priliku saznati što za njih znače presude Visokoga trgovačkog suda

Udruga Franak ove subote organizirala je tribinu u Dubrovniku na temu ‘Presude Visokoga trgovačkog suda Republike Hrvatske u kolektivnoj presudi protiv 8 banaka’.

Udruga Franak zbog velikog interesa građana, koji su imali, ili još uvijek imaju, potrošačke, stambene ili auto kredite vezane uz valutu švicarski franak, organizira tribine i savjetovanja za građane diljem Hrvatske na za njima važnu temu.

– Ovom tribinom pokrit ćemo 10 točaka koje smatramo da je najvažnije da naši sugrađani koji su u ovoj situaciji znaju. Dakle radi se o tome što znači kolektivna presuda u slučaju franak, što je ništetnost ugovora odnosno ništetnost ugovornih odredaba, razriješiti ćemo pravna pitanja ništetnosti ugovora i zastara za eure i kune, objasniti  što je zastara potraživanja za CHF kredite, prikazat ćemo izračune koji građanima davaju uvid u točne brojke. Prikazat ćemo također i potrebnu dokumentaciju za tužbe, ali ćemo se i baviti pitanjem onih koji kredit nasljeđuju. Pozabavit ćemo se revizijama banaka i što one znače. Proći ćemo kroz zastupanja odvjetnika u pojedinačnim sporovima, te ćemo građanima pojasniti na koji način oni trebaju razgovarati sa svojim odvjetnicima – poručila je iz udruge Franak Anita Perkov Kalebota.

Podsjetimo, presuda VTS RH je donesena 13. lipnja 2014. za nepoštenu promjenjivu kamatnu stopu za 7 banaka te 14. lipnja 2018. i za Sberbank. 14. lipnja 2018. VTS RH je presudio da je i valutna klauzula CHF nepoštena i ništetna u ugovorima koji su ugovoreni u svih 8 banaka, RBA, PBZ-u, ZABA-i, Sberbank (bivša Volksbank), Addiko bank (bivša Hypo i Slavonska banka), OTP Bank, Erste banka i Splitska banka te je istoga datuma presuđeno i da je nepoštena i ništetna ugovorena promjenjiva kamatna stopa u Sberbank. Ta presuda obvezujuća je za sve sudove u RH, za potrošačke ugovore i prema osam osuđenih banaka te u privatnim sudskim procesima oni moraju na temelju kolektivne presude presuditi i za pojedinačne ugovore iste nepoštene ugovorne odredbe.

– Cilj tribine nam je informirati građane o njihovim pravima i mogućnostima obzirom na presudu VTS RH-a. Kako je korisnika kredita u švicarskim francima bilo oko 125 tisuća, vjerujemo da će ova tema i dalje biti zanimljiva brojnim građanima s područja Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije – poručila je Perkov Kalebota.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist