DuList IN

UČENJE KROZ EKSPERIMENTE Počelo drugo izdanje Science Underground Akademije

Science Underground Akademija, međunarodna ljetna škola primijenjene suvremene znanosti i umjetnosti otvorena je danas, 13. srpnja u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik.

Sudionike je pozdravila Ana Kuzman, ravnateljica, te naglasila kako joj je iznimno zadovoljstvo ugostiti ovako inovativan program u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik, zahvalila se svima koji su sudjelovali u organizaciji same akademije te kako se nada nastavku ugodne suradnje s UR Institutom.

Ispred UR Instituta, suorganizatora manifestacije, obratio se autor i voditelj Gjino Šutić te kratkom prezentacijom predstavio ciljeve i desetodnevni program. Šutić, biotehnolog i novomedijski umjetnik osvrnuo se na svoj studij te pojasnio kako je oduvijek smatrao znanost nepotpunom. Naime, s obzirom da ga je zanimalo mnogo više područja (poput biotehnologije, nanotehnologije, astrofizike, genetičkog inženjerstva, multimedije itd.) sputavalo ga je usko specijaliziranje u jednom području te je upravo u umjetnosti našao traženu slobodu. Obilazeći slične manifestacije u Hrvatskoj i svijetu (Slovenija, Velika Britanija, Indonezija), shvatio je da je vrlo malo onih koje nude uvod u ovakve teme, te, možda ambiciozno kako napominje, pripremio program akademije.

DIY (Do It Yourself – Uradi sam) i DIWO (Do It With Others – Uradi sa drugima) principi kojima se vodi Akademija, zapravo su odavno poznati – najviše putem bivšeg državnog ustroja koji je uvelike limitirao dostupnost određenih proizvoda/sredstava, kao i putem samog obrazovnog sustava koji je uključivao predmete poput domaćinstva.

Navodeći primjere spoja znanosti i umjetnosti, Šutić je naveo Leonarda da Vincija, apsolutno najpoznatijeg u povijesti križanja ovih smjerova. Uz ostale primjere navodi i dubrovačke zelence, kazavši kako su vjerojatno jedan od najstarijih primjera mehaničke robotike, iako ih nitko ne bi nazvao robotima.

Krajnji cilj akademije je podjela novih saznanja, bilo da se radi o „makerima“ koji eksperimentiraju s fizičkim stvarima ili „biohakerima“ koji eksperimentiraju sa živim organizmima, jer upravo ovakvo učenje oslobađa informacije i znanje.

Zaključci izlaganja bili su kako s improvizacijom dolazi i inovacija, a mi se veselimo rezultatima bogatog programa druge po redu Science Underground Akademije koji će biti izloženi 22. srpnja u Lazaretima.

Više informacija na www.science-underground.com

Pročitajte još

NAKON OPERACIJE ‘SEA GUARDIAN’ Raketna topovnjača ‘Dubrovnik’ uplovila u grušku luku

Dulist

DULIST VAS VODI NA KONCERT CLAPTONEA Imate li svoju ulaznicu i masku?

Dulist

‘NA FIJIJU NIŠTA NOVO’ HIR-ovci kao i inače zaokupljeni popravcima

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija