Aktualno

“Ubojica kooperanata” u milijunskim dugovima

“Ubojica kooperanata” u milijunskim dugovima

Slavonskobrodska građevinska vrtka Fenix, koja je s najpovoljnijom ponudom pobjedila na nedavnom natječaju za izgradnju 28 milijuna kuna vrijednog projekta POS II u Mokošici, zbog svojih je poslovnih poteza stekla ime “ubojica kooperanata”, o čemu piše i današnje izdanje Novog lista.

Naime, ta je tvrtka u posljednjih deset godina s raznim ministarstvima sklopila 93 ugovora ukupne vrijednosti oko 250 milijuna kuna, a prema reviziji za prošlu godinu imaju zabilježeno dugovanje od gotovo 46 milijuna kuna prema svojim dobavljačima, u koje spadaju i podizvođači.

Upravo zbog dugova Fenixa mnoge su tvrtke propale ili dovedene na rub opstanka, a iz ministarstava su takvo ponašanje tolerirali. Radovi na Fenixovim gradilištima često kasne, a uporabne dozvole građevine dobiju usprkos činjenici da su utvrđeni brojni nedostaci.

Ta je tvrtka izvođač radova na Osnovnoj školi Srdoči, gdje je Fenix nekoliko puta pomicao rokove izgradnje uz brojne “diletantske” nedostatke, sve zbog problema s podizvođačima, koji su se bunili zbog Fenixovih dugovanja. Riječ je o projektu vrijednom 10,5 milijuna kuna, a ulagači su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Grad Rijeka.

Broj građevinskih poduzetnika, koji Fenix nazivaju “ubojicom kooperanata”, nije poznat, a raspršeni su po cijeloj Hrvatskoj. Mnogi nisu ni pokrenuli sudske postupke. Odgovor na pitanje zašto i kako takva tvrtka na natječajima dobiva poslove od države stoji u Zakonu o javnoj nabavi, prema kojoj javni naručitelj mora odabrati najpovoljniju ponudu.

Ilija Tikvić, konzultant za male građevinske tvrtke iz Županje ističe kako Fenix svjesno ruši konkurenciju niskom cijenom na natječaju, a potom po svojim cijenama angažiraju podizvođače.

– Ako kažete da su cijene preniske, ponude vam dio materijala na zaduženje do prve fakture. Dio novca uložite i sami i kada nakon mjesec dana izdate prvu fakturu, oni je jednostavno ne potpišu i pozivaju se na ugovor prema kojem se radovi plaćaju nakon 60 dana. Potom uvedu u posao novog kooperanta i više vas ne žele plaćati. Prvi kooperant nikad ne može završiti obračun i poslije je nemoguće utvrditi koji je od kooperanata obavio koji dio posla – objašnjava Tikvić.

Kao primjer Tikvić ističe izgradnju zgrade za branitelje u Županji 2007. godine, gdje je na radovima vrijednim sedam milijuna kuna Fenix angažirao četiri podizvođača, a koji su na zgradi izveli 98 posto posla, umjesto 49 posto, što je zakonska granica. Podizvođači su za taj posao dobili svega 2,5 milijuna kuna, zgrada je predana, a dokumenti prema kojima je izdana uporabna dozvola krivotvorena, tvrdi Tikvić. Sličan slučaj je i vojarna u Petrinji.

DuList je već pisao o nedovršenom poslu Fenixa na gradnji školske sportske dvorane u Župi dubrovačkoj, a prema pisanju Novog lista može se zaključiti kako i Riječani imaju svoj slučaj s Fenixom.

Podsjetimo, Fenix je gradnju dvorane preuzeo nakon raspada GP Dubrovnik, a radovi su trebali biti dovršeni u listopadu 2011. godine. Međutim, dvorana i danas stoji nedovršena, a načelnik Nardelli za duList je najavio kako će zbog toga tražiti penale, a možda i novog izvođača.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist