Kultura

U ZNAKU VELIKIH OBLJETNICA Cjeloviti vodič kroz program Noći muzeja 2020.

U ZNAKU VELIKIH OBLJETNICA Cjeloviti vodič kroz program Noći muzeja 2020.

Ovogodišnja, petnaesta po redu Noć muzeja koja će se održati u petak, 31. siječnja, kao nit vodilju ima stoljetne obljetnice. Povod toga svakako je 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split, osnovanog 1820. te 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, formiranog 1880. Dubrovačke muzejske institucije raznovrsnim programima te aktivnostima za sve uzraste pridružile su se ovoj nacionalnoj manifestaciji u kojoj je tijekom proteklog desetljeća i pol sudjelovalo više tisuća posjetitelja. U sljedećim retcima za čitatelje DuLista donosimo jedinstven vodič kroz događanje čiji je ulaz besplatan.

Od Kralja Richarda Lavljeg srca do Vojnovića

U Dubrovačkim muzejima Noć započinje u 18 sati te će potrajati do jedan. Sukladno temi repertoar će biti ispunjen predavanjima, radionicama i prezentacijama posvećenim velikim obljetnicama, a bit će organizirana i stručna vodstva kroz stalne postave u vremenu od 21.00 do 21.30 sati te izložbu ‘Orlando – simbol slobode’ koja će trajati od 21.30 do 22.00. Prethodno, u glazbenoj dvorani Kneževa dvora bit će upriličen niz zanimljivih predavanja. Uz 90. obljetnicu smrti Iva Vojnovića, kustos Dino Lokas od 18.45 do 19.15 sati će predstaviti zbirku Kulturno-povijesnog muzeja koja sadrži predmete vezane uz život i djelo ovog poznatog dubrovačkog i hrvatskog književnika.

— Premda brojčano nevelika, zbirka Iva Vojnovića itekako je vrijedna s obzirom da se među građom nalaze predmeti iz Vojnovićeve osobne ostavštine, kao i korespondencija koju je vodio s mnogim poznatim osobama iz javnog života, ali i predmeti koji dokumentiraju djelovanje inicijativnog odbora za osnutak Muzeja Iva Vojnovića. O ljekarni Domus Christi u Dubrovniku, prvoj bolničkoj ljekarni na našim prostorima, ujedno i prvoj ljekarni s pravom javnosti, govorit će od 19.30 do 20.00 sati kustosica Lucija Vuković – poručuju iz DUMUS-a. U svojoj dugoj povijesti, počevši od 1420. godine, bila je kultno mjesto zdravstvene kulture, ali i društvenog života grada. Vrijedna zbirka ljekarničkih vaza i opreme stare ljekarne od 1914. godine dio je fundusa Dubrovačkih muzeja. Na predavanju će biti riječi o stjecanju, očuvanju i prezentaciji ove vrijedne zbirke koja danas svoje mjesto ima u Kulturno-povijesnom muzeju u Kneževu dvoru te pruža široke mogućnosti interpretacije dubrovačke svakodnevice.

U ZNAKU VELIKIH OBLJETNICA Cjeloviti vodič kroz program Noći muzeja 2020.— Muzejski savjetnik Đivo Bašić će, od 20.15 do 20.45 sati, u suorganizaciji s Društvom prijatelja otoka Lokruma, održati predavanje ‘Richard Lavljeg Srca i otok Lokrum’ u kojem će iznijeti cijeli niz zanimljivosti o Richardu i njegovom bogatstvu, putu u Svetu zemlju i brodolomu kraj Lokruma, navodnom poklonu za gradnju Katedrale te obavezama Dubrovčana koje su iz toga proistekle. Posljednje u nizu predavanja, od 20.00 do 20.30 sati, posvećeno prvoj arheologinji Dubrovačkih muzeja Spomenki Petrak, imat će voditeljica Arheološkog muzeja Liljana Kovačić u tvrđavi Revelin – objasnili su nam. Spomenka Petrak je, između ostaloga, šezdesetih godina prošlog stoljeća započela sustavna arheološka istraživanja jednog od najpoznatijih prapovijesnih arheoloških lokaliteta, pećine Gudnje kod Stona na Pelješcu. Njezini debeli kulturni slojevi nezaobilazni su u rješavanju razvitka od neolitika do kasnog brončanog doba na istočnoj jadranskoj obali i u njezinom zaleđu. U Revelinu će biti predstavljena i manja izložba dokumentacije koja prezentira tadašnje metode rada i vođenja arheološke dokumentacije.

— Čitaonica stripa ‘Intervju s Orlandom’ i nagradni kviz za djecu od 10 do 12 godina te radionica bojanja za predškolce odvit će se od 20.00 do 21.00 sat. Muzejski pedagog pripravnik Bruno Bijađija voditelj je oba programa koji će naše najmlađe naučiti zašto se Orlando zove još i Roland, čiji je vitez bio, kako se legenda o njemu proširila Europom, kako je stigao u naš Grad i koja je bila njegova uloga u njemu, čega se sve nagledao u ovih 600 godina i je li oduvijek gledao prema Srđu – tumače iz Dubrovačkih muzeja.
Pregršt sadržaja za najmlađe Program Pomorskog muzeja također će biti posvećen bivšem djelatniku. Prezentacija posvećena obilježavanju 100. obljetnice rođenja prvog ravnatelja Pomorskog muzeja u Dubrovniku Josipa Luetića bit će dostupna tijekom cijele večeri, a vodstvo kroz stalni postav bit će od 20.00 do 20.30 sati. Napomenimo, hrvatski povjesničar Josip Luetić se u svojemu znanstvenoistraživačkom radu prvenstveno bavio pomorskom poviješću Dubrovačke Republike. Na mjesto ravnatelja novoosnovanog Pomorskog muzeja postavljen je 1949. i na toj funkciji ostao je sve do umirovljena 1984.

U ZNAKU VELIKIH OBLJETNICA Cjeloviti vodič kroz program Noći muzeja 2020.—Program Etnografskog muzeja obilježit će scenski prikaz posvećen Ratku Zvrku ‘Šareni svijet Grge Čvarka’ koji započinje u 19.00 te traje do 19.40 sati, a čiji autori su Ivica Kipre i Jelena Sukurica. U njemu sudjeluju polaznici Dramske sekcije Osnovne škole Cavtat. Kroz osebujan i maštovit svijet Zvrkova pjesništva provest će nas neki od zanimljivih likova njegovih pjesama. Ideja projekta je istaknuti važnost dječje igre i znatiželjnog istraživanja svijeta oko sebe, ali i oživjeti sliku radosnih trenutaka djetinjstva provedenog na selu, u školskom parku, u prirodi ili sa životinjama – tumače. U povodu 145. obljetnice rođenja Jelke Miš, vrijedne donatorice Etnografskoga muzeja, kustosica Branka Hajdić će sa suradnicama Katarinom Dujaković, Nikom Lasić i Jelom Monković te uz sudjelovanje učenica OŠ Lapad, polaznica ‘Male škole vezenja’ u organizaciji Društva ‘Baština’ Dubrovnik, od 20.30 do 21.10 sati, uprizoriti ‘živu sliku’ doma Jelke Miš. Gospođica Jelka, poznatija kao Meštrinja, podučavala je dubrovačke gospođe, djevojčice i one najmanje, pčelice, ručnim radovima, poglavito vezu. Neumornim terenskoistraživačkim i skupljačkim radom omogućila je osnivanje Etnografskog muzeja u Dubrovniku. Vodstvo kroz stalni postav Etnografskog muzeja trajat će od 18.00 do 18.30 sati.

U isto vrijeme u tvrđavi Revelin posjetitelji će sve do jedan u noći moći razgledati izložbu ‘Ranosrednjovjekovna skulptura u Dubrovniku i okolici’ kroz koju je vodstvo predviđeno od 19.00 do 19.30 sati, a čitavo događanje završit će se prigodnim domjenkom u Kneževom dvoru te izvlačenjem dobitnika nagradne igre. Tijekom 31. siječnja moguće je ostvariti prigodni popust na suvenire i publikacije Dubrovačkih muzeja u muzejskoj prodavaonici u Kneževu dvoru. Umjetnička galerija Dubrovnik nastavno na aktualnu retrospektivnu izložbu postavljenu u središnjoj zgradi o 100. obljetnici rođenja slikara Antuna Masle od 18.00 do 20.00 sati organizira Maslin kutak za djecu. U ovoj igraonici/ radionici namijenjenoj djeci najmlađi će se uz razne igre i crtanje, a uz vodstvo kustosice Jelene Tamindžije upoznati s njegovim likom i djelom. U 19.00 sati započinje i stručno vodstvo kojeg će povesti dr. sc. Rozana Vojvoda, ujedno kustosica organizatorica spomenute izložbe.

U ZNAKU VELIKIH OBLJETNICA Cjeloviti vodič kroz program Noći muzeja 2020.Rock parada i ART kviz U 20.00 sati u atriju palače Banac otpočet će tradicionalna Dubrovačka Rock-parada koja okuplja mlade i stare dubrovačke bendove u suradnji s Klubom Lazareti. Bendovi koji će nastupiti su Bjelouška, Bogovi u radiju, Dapal, Lapadske tratinčice, Nianse, O’Hara, Quake 67 te SFT. U Galeriji Dulčić Masle Pulitika pak je moguće razgledati trenutnu izložbu Josipa Mijića ‘ŽIvot u kutiji’, a od 21.00 sat tamo će se održati i ART KVIZ s tematikom moderne i suvremene umjetnosti kao odlična prilika za zabavu i ‘provjeru’ znanja o umjetnosti.

— Za ART KVIZ u kojemu sudjeluju grupe do pet članova budući da je broj grupa ograničen, potrebno se unaprijed prijaviti putem emaila: press@momad. hr. Prijave traju do četvrtka, 30. siječnja 2020. U Atelijeru Pulitika uz razgledavanje stalnog postava iz zbirke Umjetničke galerije s početkom u 18.00 sati upriličit će se dječja likovna radionica s temom povijest galerije na kojoj će mališani uz stručnu osobu kroz igru i druženje učiti o povijesti ovoga muzeja te kroz sliku prikazati svoje viđenje ustanove. Na radionicu se, također, zbog ograničenog broja polaznika potrebno unaprijed prijaviti putem emaila: press@momad.hr – ističu iz UGD-a.

U Noći muzeja, svi posjetitelji Umjetničke galerije Dubrovnik moći će sudjelovati u nagradnoj igri. Pravila su sljedeća: posjetitelji se moraju fotkati u nekom od prostora, objaviti fotku na Facebooku ili Instagramu s hashtagom #momad, a fotka koja osvoji najviše lajkova, nagradit će se dizajnerskim suvenirom iz muzejske suvenirnice. Tijekom čitave večeri Umjetnička galerija Dubrovnik prodavat će odabrane publikacije po cijeni od 10,00 kuna, čiji je cjelokupni prihod namijenjen Dječjem domu Maslina. Sve ostale publikacije u izdanju UGD-a, plakate i platnene torbe s logom UGD, prodavat će se s popustom od 50 posto. Sve tri lokacije bit će otvorene od 17.30 sat.

U ZNAKU VELIKIH OBLJETNICA Cjeloviti vodič kroz program Noći muzeja 2020.Pola sata kasnije započinje prva aktivnost u Domu Marina Držića koja će potrajati do 19.30, a posrijedi je Likovna radionica za djecu ‘Držićeva putovanja’. Koliko su putovanja Marinu Držiću bila važna svjedoči Vučetina replika u prvom prologu Tirene: ‘Tko doma ne sidi i ne haje truda / po svietu taj vidi i nauči svih čuda’. Riječ je o autobiografskom detalju jer je Držić putovao dosta i iz različitih motiva. Nakon, koncert je Ansambla Plazarius koji će izvesti renesansnu glazbe na stilskim kopijama autentičnih instrumenata, odjeveni u tipske renesansne kostime, a uz nastup dvorske lude.

— U međuvremenu od 20.00 do 21.00 sat okupljeni će kušati delicije iz doba kultnog komediografa koje se spominju u njegovim djelima. Jedinstvena je to prilika sljubljivanja literarno-kulturnog naslijeđa i tradicionalne dubrovačke kuhinje. U 22.00 sati kreće stručno vodstvo kroz stalni postav Doma Marina Držića, a u 23.00 kroz izložbu ‘Procesija’ umjetnika Petra Dolića. Nju čine skulpture u staklu, jedna skulptura u bronci te slikoreljefi. Kao veliki zaljubljenik u dubrovački kraj, Dolić je izradio Držiću u čast nekoliko portreta te kompoziciju od 22 figure na zajedničkom postamentu koju je nazvao ‘Kišna procesija svetog Vlaha’ – rekli su nam iz DMD-a.

U ZNAKU VELIKIH OBLJETNICA Cjeloviti vodič kroz program Noći muzeja 2020.Kako otjerati najtvrdoglavije komarce?

U Noći muzeja 2020. na sve artikle iz suvenirnice Doma Marina Držića odobren je popust od 30 posto. Okosnica Noći muzeja 2020. u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik bit će gostujuća izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja ‘Komarci – najsmrtonosnije životinje na Zemlji’. Prati je zanimljiv popratni program koji uključuje stručna vodstva za djecu i odrasle, kviz znanja te edukativno-kreativne radionice. Program počinje u 18.00 sati, a tom prilikom najmlađi će u kratkom i zanimljivom predavanju čuti mnoštvo zanimljivosti o komarcima i kukcima općenito. Promatrat će ih kroz mikroskop i učiti o morfologiji kukaca. Kreativnost će pokazati u izradi edukativnih listića raznim likovnim tehnikama. Radionica je namijenjena predškolskom i osnovnoškolskom uzrastu. U kvizu znanja koji će trajati od 18.45 do 19.00 sati moći će pokazati svoje znanje o komarcima, a najuspješniji među njima bit će nagrađeni.

Petnaestak minuta nakon na rasporedu je radionica posvećena biologiji komaraca radionica u kojoj će učiti o životnom ciklusu i razvojnim fazama komaraca. Mikroskopom i povećalima proučavat će njihovu morfologiju, naučit će što im je neophodno za život, kako prezimljuju, kako se hrane, te koje biljke mogu otjerati najtvrdoglavije komarce i obraniti se na prirodan način od ovih napornih kukaca. Stalni postav Prirodoslovnog muzeja moguće je razgledati do jedan sat u noći, a u 22.30 sati predviđena je koktel zabava uz glazbu u atriju same zgrade.

Nešto ozbiljniji program očekuje nas u Muzeju Domovinskog rata Dubrovnik na Srđu. Ondje, također, od 18.00 do 1.00 sat traje posjet izložbama ‘Orlandove ratne godine 1991. – 1995.’, ‘Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991. – 1995.’ i ‘Stradanje sakralnih objekata na dubrovačkom području u Domovinskom ratu’. Stručna vodstva rezervirana su za 18.00 i 20.00 sati. U tvrđavi Imperijal, iste večeri, posjetiteljima će biti na raspolaganju kupnja muzejskih izdanja Monografija ‘Matko Biljak – Božidar Vukičević, svjetlom pisana povijest Domovinskog rata’, katalog izložbe iz projekta Hrvatska ratna fotografija ‘Oluja pobjede i slobode’, katalog izložbe ‘Grad to ste vi – razvoj oružanih snaga RH na dubrovačkom području u Domovinskom ratu 1991. – 1995.’ te knjiga ‘Sjećanja dubrovačkih logoraša 1991. – 1992.’ po promotivnim cijenama.

Obilježavajući 500 godina Palače Sponza i Državni arhiv u Dubrovniku pridružio se ovogodišnjoj Noći muzeja s izložbom ‘Palača Sponza 1520.–2020.’. Izložba će prikazati arhivske dokumente, nacrte, fotografije i razglednice koje prate okolnosti gradnje, autorstvo i izvornu namjenu palače kao i brojne intervencije te adaptacije vršene unutar objekta tijekom dugih pet stoljeća. Palača Sponza danas svoju primjerenu namjenu veže uz smještaj arhivskog gradiva iz bogate dubrovačke povijesti. Od 18 sati tako će se vršiti projekcija kolaža dokumentarnih filmova o Dubrovniku iz 1950.-ih, a čitavo vrijeme na prodaju će po prigodnim cijenama biti i izdanja same ustanove.

Kao i svake godine Muzeji i galerije Konavala doprinose nacionalnoj manifestaciji Noć muzeja svojim organiziranim programima. Kako bi svi zainteresirani mogli stići i na programe Dubrovačkih muzeja, ove godine program je organiziran u ranijim terminima. Tematski su programe povezali uz obljetnice i podsjećanja na godine koje su za naše muzeje od određenog značaja, a šećer na kraju predstavljanje je nove slikovnice o Vlahu Bukovcu. U svakoj muzejskoj jedinici uz redovni će program biti organizirane radionice i igraonice za najmlađe. U Zavičajnom muzeju Konavala program počinje u 17 sati malom dramskom radionicom – Reci mi konavoskom poslovicom!

Budući da je na izložbenom programu u muzeju aktualna izložba Minijature konavoske mudrosti, osmišljen je dječji program kako bi kroz igru, pantomimu i ples usvojili što veći broj starih konavoskih poslovica. U 18 sati posjetitelje očekuje program Sve naše godine – podsjetnik na važne momente stvaranja muzeja. Od samog stvaranja do danas povijest Zavičajnog muzeja Konavala vrlo je turbulentna. Javnim izlaganjem muzejske pedagoginje Maris Stanović podsjetit će svoje posjetitelje na trenutke stvaranja, razaranja i ponovnog uzleta našeg Zavičajnog muzeja.

Odjel za arheologiju obilježava 600 godina Dubrovačke Republike izložbom Fragmentirani uzusi Sokola i popratnim programom. U 17 sati održat će se radionica keramike za djecu u kojoj će polaznici imati priliku otkriti tajne stvaranja glinenog posuđa pod vodstvom naših vještih restauratorica. U 17.30 bit će održano predavanje Tragovima Dubrovačke Republike kustosice Jelene Beželj uz aktualnu izložbu Fragmentirani uzusi Sokola. U 18 sati predavanje će održati mladi povjesničar Marko Vodopija o padu Dubrovačke Republike povodom obljetnice službenog ukidanja Republike 31. siječnja 1808. godine.

U Kući Bukovac program počinje u 17 sati glazbeno-edukativnom radionicom za djecu organiziranom povodom 110 godina postojanja Limene glazbe Cavtat čiji će članovi upoznati polaznike radionice s radom i djelovanjem Limene glazbe te instrumentima koje će moći isprobati. U 19.30 bit će prestavljena slikovnica Vlaho Bukovac – Odrastanje I. autorice Lidije Crnčević i ilustratorice Nore Mojaš. Slikovnica je drugi nastavak ciklusa od šest slikovnica o liku i djelu Vlaha Bukovca. Na predstavljanju će, uz autorice, sudjelovati Jelena Obradović Mojaš.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist