Natrag
24.5.2018 21:39

facebook

twitter

google

rss

dulist

U zemlji je izvanredno stanje

11.7.2012 @ 13:14 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

U zemlji je izvanredno stanje, a iduće godine moglo bi biti još mnogo teže, rekao je ministar financija Slavko Linić dodavši da ne isključuje mogućnost da će nam trebati pomoć MMF-a.

Kako drugačije nazvati postojeću situaciju nego izvanrednom ako imate permanentan gospodarski pad, ogromnu nelikvidnost, veliki broj nezaposlenih i neisplatu plaća- zapitao se.
 
Za pola godine znat će se hoće li nam trebati pomoć MMF-a, a ako se stanje nelikvidnosti ne popravi i ne krenu investicije, ako privreda ne prodiše, onda će proračunska situacija iduće godine biti vrlo teška, istaknuo je ministar.
 
Prema Zakonu o fiskalnoj odgovornosti Vlada mora iduće godine reducirate fiskalne rashode za jedan posto. Kako su već ove godine značajno smanjili plaće i troškove pitanje je gdje će naći prostor za dodatna rezanja.

Uz sve to zbog preuzetih kredita brodogradnje i ovogodišnjeg novog zaduženja od 10 milijardi samo će kamate porasti za 40 posto ističe Linić.
 
Sve su to razlozi zbog kojih će iduća godina biti jako teška. Čak i da nam se povećaju proračunski prihodi, u slučaju gospodarskog rasta. Fiskalno je pravilo jasno – moramo se ravnati prema dosadašnjim rashodima. Iduće ćemo godine, dakle, smijeti potrošiti manje nego ove – mišljenja je Linić.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana