DuList IN

U VISIJI PREDAVANJE O BRAĆI LUMIERE ‘Ponovno na prvoj javnoj filmskoj projekciji’

U okviru programa Frankofonije, Francuska alijansa Dubrovnik u suradnji s Kinematografima Dubrovnik organizira predavanje „Ponovno na  prvoj javnoj filmskoj projekciji“ politologa i filmskog kritičara, dr.sc. Boška Picule o početcima kinematografije uz filmove braće Lumière, koje će se održati u srijedu 29.03. u kinu Visia s početkom u 18 sati.

Godine 1895. malo je tko mogao pomisliti da je događaj priređen u Indijskome salonu pariškoga Grand Caféa epohalne važnosti. Naime, tog je dana 28. prosinca 1895. u Parizu održana prva javna kinoprojekcija s plaćenim ulaznicama. Događaj je kasnije prozvan početkom filmske umjetnosti jer je prvo kinematografsko prikazivanje u povijesti uistinu obilježilo sustavan rad na novoj umjetnosti pokretnih slika. Pionirima filma prozvani su braća Louis Lumière i Auguste Lumière čijih su deset kratkih, uglavnom dokumentarnih radova tom prigodom i prikazani. Među njima antologijsku dimenziju imaju filmovi Izlazak radnika iz tvornice (La Sortie des usines Lumière) i Dolazak vlaka na stanicu (L’Arrivée d’un train en gare de La Ciotat) te Poliveni poljevač (L’Arroseur arrosé) kao prva filmska igrana komedija uopće. Braća Lumière postali su i začetnicima dokumentarnoga filmskog roda, dok je drugi francuski velikan Georges Méliès uskoro postao predvodnikom fikcijskog filma. Pritom treba istaknuti da je tek nešto više od devet mjeseci proteklo od prve svjetske kinoprojekcije do prve hrvatske kinoprojekcije. Ona je upriličena u Zagrebu, 8. listopada 1896. u dvorani „Kola“ u prostoru današnje Akademije dramske umjetnosti. Predavanje govori o prvim filmovima prikazanima publici u Parizu i Zagrebu kao o početku kinoprikazivaštva i općenito sedme umjetnosti.

Pročitajte još

TRADICIONALNI ROTARYJEV KONCERT Dubrovački simfoničari i gosti za obnovu maslinarstva

Dulist

Adventska večer u Excelsioru uz Predina i Dedića

Dulist

VIDEO/’ČUVARI BAŠTINE’ Velika smotra malih kolendara u Visiji

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija