Kultura

U VILI ČINGRIJA Otvorena izložba o burnom životu ruske emigracije u Dubrovniku

U VILI ČINGRIJA Otvorena izložba o burnom životu ruske emigracije u Dubrovniku

Izložba ‘Kulturni život ruske emigracije u Dubrovniku i nasljeđe balerine Olge Solovjove’ otvorena je u Vili Čingrija ove subote.

Kustosica izložbe o ruskim imigrantima u Dubrovniku u razdoblju nakon Oktobarske revolucije i Ruskog građanskog rata je Ana Marinković u suradnji s autorom umjetničke instalacije Lukom Piplicom. S fokusom na kulturne aktivnosti grupe ruskih izbjeglica koji su tijekom 1920-ih trenutni ili trajni zaklon našli na istočnom Jadranu, izložba prati lokalni odjek dolaska imigranata te njihovo samoorganiziranje i produkciju kulturnih manifestacija tijekom međuratnog razdoblja i nakon Drugog svjetskog rata.

Posebno je intrigantno ustanovljavanje i djelovanje ‘ruskog kazališta’ u kasnije porušenoj zgradi uz tvrđavu Revelin, a među izdancima ovih ranih aktivnosti svakako se ističe lik balerine Olge Mihajlovne Solovjove, čija je prisutnost u kazališnom životu Dubrovnika i njegovih Ljetnih igara, kao i njena pedagoška plesna djelatnost, prerasla u lokalnu legendu.

Uz reprodukcije originalnih fotografija, portreta i tiskanog materijala, u okviru izložbe prikupljena je i posljednja živuća sjećanja suvremenika na Olgu Solovjovu u video formatu, čime se podcrtava nesvakidašnja i dinamična dubrovačka karijera ove imigrantkinje. Smještanjem izložbe u osamljenu, trenutno napuštenu neostilsku orijentalističku vilu nekadašnjih dubrovačkih gradonačelnika Pera i Melka Čingrije na Boninovu, nastoji se odraziti buran život ruske emigracije vođen europskim političkim potresima. Čitao se i site-specific rad likovnog umjetnika Luka Piplice ‘Nova soba’, nastao prigodno za ovu izložbu.

Suradnici na izložbi su Petra Jelača, Tijana Gojić, Ivan Viđen, Helena Puhara, Mihajlo Putica i Nikola Kapidžić, a izložba će se moći razgledati do 23. studenog, svakim danom od 10 do 15 sati.

Podsjetimo, u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) Drago Župarić-Iljić danas će u 19.30 sati održati predavanje pod naslovom ‘Izazovi prihvata i integracije stranaca u europskom i domaćem kontekstu’.

U svjetlu medijskih prikaza takozvane ‘izbjegličke krize’ lako je previdjeti kako je europski teritorij obilježen migracijom i mobilnošću radnika, njihovih obitelji, studenata, i drugih na milijunskoj skali svake godine. Istovremeno, slobodan protok za druge, pogotovo one koji dolaze izvan europskog kontinenta, često je onemogućen ne samo fizičkim nego i administrativnim te simboličkim granicama uključivanja/isključivanja ‘željene’ naspram ‘neželjene’ populacije migranata. Ovo predavanje bavi se pravno-političkim, socio-ekonomskim i kulturno-identitetskim dimenzijama dolaska i prihvata stranaca na razini Europske unije s posebnim analitičkim fokusom na pitanje integracije migranata i izbjeglica u hrvatskom društvu. Drago Župarić-Iljić docent je na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje kolegije vezane za migracije, etničke odnose i sociodemografiju. Samostalno ili u koautorstvu objavio je tridesetak znanstvenih radova iz područja istraživanja migracija, izbjeglištva, integracije, etniciteta, državljanstva i okoliša.

Oba događaja održavaju se u sklopu projekta ‘Luka sanjara’ (‘Port of Dreamers’). Dvogodišnji je to kulturno-umjetnički projekt sufinanciran sredstvima Europske unije iz programa Kreativna Europa – potprogram Kultura, uz financijsku potporu i Ministarstva kulture RH. Projekt koji se bavi stogodišnjom poviješću migracija na europskom kontinentu Dubrovačke ljetne igre provode s partnerima, Slovenskim narodnim gledališčem Maribor te organizacijom civilnog društva Kulturanova iz Novog Sada.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist