Kultura

U TRSTU Na međunarodnoj izložbi čak 59 predmeta iz fundusa Dubrovačkih muzeja

U TRSTU Na međunarodnoj izložbi čak 59 predmeta iz fundusa Dubrovačkih muzeja

Dubrovački muzeji sudjeluju u velikom međunarodnom projektu koji je rezultirao izložbom ‘U moru intimnosti. Podvodna arheologija priča priču Jadrana’, postavljenom u prostoru bivše ribarnice u Trstu – Salonu čuda (Salone degli Incanti) zahvaljujući zajedničkom doprinosu preko 60 talijanskih, hrvatskih, slovenskih i crnogorskih ustanova.

Izložba po prvi puta predstavlja relikvije, umjetnine, svakodnevne uporabne predmete, robu za prodaju i sigurnosnu opremu pronađenu na brodovima potopljenima u Jadranu i to na preko 2 tisuće četvornih metara izložbenog prostora. Među gotovo tisuću nalaza s podvodnih lokacija koje su predstavljene na izložbi, 304 su posuđene iz hrvatskih ustanova, a od toga čak 59 predmeta iz zbirki podvodnih nalaza dubrovačkoga Pomorskog muzeja.

Šetnjom po morskom dnu posjetitelj na sveobuhvatan način doživljava intenzitet kulturnih i komercijalnih tokova razmjene, specifičnost brodogradnje, bogatstvo infrastrukture i dinamičnost obalnih pejzaža, kao i priče o ljudima iz ‘mora intimnosti’. Tematski se izložba bavi jadranskim prostorom, lukama, brodovima, robama, ljudima i njihovim aktivnostima, posebice ratovima, svetim mjestima, migracijama, ali i istraživanjima pod morem.

Izložba je posvećena Predragu Matvejeviću, a sam naslov inspiriran je njegovim Mediteranskim brevijarom u kojem kaže kako je Sredozemlje more blizine, a Jadran intimnosti. Uz bogate popratne programe, poput vodstava kroz izložbu, predavanja, edukativnih radionica za različite školske uzraste, ostat će otvorena do 1. svibnja 2018. godine.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist