Aktualno

U travnju sanacija ceste u Ulici dr. Vladka Mačeka

U travnju sanacija ceste u Ulici dr. Vladka Mačeka

Grad Dubrovnik radove sanacije Ulice dr. Vladka Mačeka planira izvesti u 2020., za što su osigurana i sredstva u Proračunu za ovu godinu. Predmetni radovi trebali bi se izvesti početkom travnja 2020. – poručili su iz Gradske uprave na upit DuList-a. Naime, kako su nam kazali još uvijek su u tijeku radovi na Osnovnoj školi Montovjerna, točnije oni na uređenju okoliša i izgradnji parkinga, a na kojima će također biti korištena teška mehanizacija. ‘Odmah po završetku ovih radova započet će se s radovima sanacije Ulice dr. Vladka Mačeka. Završetak radova na uređenju okoliša i parkinga osnovne škole očekuje se krajem ožujka 2020.’, zaključili su iz Grada Dubrovnika.

Završni radovi u tijeku
Podsjetimo, već u kolovozu 2019. gradonačelnik Mato Franković ustanovio je kako će Osnovna škola Montovjerna biti spremna mnogo ranije od ugovorenog roka. Izvođač je Zajednica ponuditelja Strabag i Texo Molior, a sve se vrši prema idejnom projektu arhitektica Maje i Ide Polzer, na temelju kojeg je razrađen glavni projekt za građevinsku dozvolu tvrtke Arhingtrade d.o.o. iz Zagreba. Zanimljivo je napomenuti kako je ovo prvo veliko ulaganje u školsku infrastrukturu u Dubrovniku još od 1985. godine. Ugovor o izvođenju radova rekonstrukcije – dogradnje i nadogradnje područne škole Montovjerna potpisan je početkom prosinca 2018. godine, dok su radovi započeli u siječnju 2019. Oni su se ovih dana ozbiljno približili svom kraju pa su tako u tijeku završni montažerski radovi, oni na fasadi te unutarnji ličilački. Na objekt su već ugrađeni svi otvori, svjetlarnici, dimne zavjese, vanjske žaluzine i postavljena je cjelokupna keramika. Ujedno je raspisana i javna nabava za namještaj i opremu u vrijednosti 4.246.100,00 kuna, plus PDV. Nabavlja se sve – od namještaja za učionice i urede, do opreme za sportsku dvoranu te školsku kuhinju. Nabava je tako podijeljena u tri grupe, s procijenjenim iznosima: namještaj – 3.650.000 kuna, dvorana – 970.000 kuna i kuhinja – 690.000 kuna. Nakon cjelokupne procedure i ako ne bude žalbi, tvrde iz Grada, isporuka opreme i namještaja očekuje se tijekom svibnja.

Spremna za rujan 2020.
Tako bi za školsku godinu 2020./21. u rujnu ove godine sve trebalo biti spremno za novu generaciju učenika. Objekt uz ukupno 16 učionica između kojih su zajednički kabineti, prostrani atrij, imat će stoga kuhinju i blagovaonicu namijenjenu za čak 448 školaraca. Dakle, u jednoj smjeni nastavu će moći pohađati po 28 učenika u 16 razrednih odjeljenja, osam nižih i osam viših. Ono što posebno veseli mališane, ali i roditelje je dvodijelna športska dvorana. Uz nju su smještene sve prateće prostorije poput svlačionica između kojih su praonice. Njen krov se koristi kao dodatni školski vanjski prostor koji nadomješta zelene površine. Zelena površina zauzima čak 36 posto građevne parcele koja će se hortikulturno urediti sadnjom autohtonog mediteranskog bilja. Nova škola Montovjerna imat će i ugrađeni lift te je čitava zgrada prilagođena osobama s invaliditetom. Školsko parkiralište brojat će pak 24 parkirališna mjesta. Ovim se stara školska zgrada nadogradila za jedan kat i dijelom spustila u podrum te se prostorno prilagodila i povezala s dogradnjom. Dograđeni dio ima također četiri etaže (podrum, prizemlje i dva kata), dok se sportska dvorana povezuje s prostorima u podrumu. Radovi s uključenim PDV-om, iznose 70.623.228,55, a ovim će se projektom zadovoljiti suvremeni prostorno-tehnički uvjeti, potrebe nastavnog programa i kapaciteti za organizaciju jednosmjenske nastave za učenike od prvog do osmog razreda. Arhitektonsko-urbanističkom rješenju pristupilo se uvažavajući sve energetske, društvene i ekološke aspekte održivosti te pedagoške standarde. Projektirana je tako zgrada kategorizirana kao gotovo nulte potrošnje energije, energetskog razreda A+.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 15. siječnja 2020.

Pročitajte još

Nila Miličić Vukosavić dobitnica nagrade HRT-a za životno djelo

Dulist

JUBILARNI MIDSUMMER SCENE FESTIVAL Za desetu godišnjicu ‘Put oko svijeta’

Dulist

[FOTO] DIVNA MLADOST Župljani i Konavljani primili sakrament potvrde

Dulist