Hrvatska

U travnju izdana 881 građevinska dozvola

U travnju izdana 881 građevinska dozvola

U travnju je nastavljena živa aktivnost u izdavanju građevinskih dozvala pa je tako u Hrvatskoj ukupno izdana 881 dozvola (702 za zgrade i 179 za ostale građevine), što je 17,3 posto više nego u istomu mjesecu prošle godine (10,2 posto više za zgrade i 57,0 posto više za ostale građevine).

Od početka ove godine osobito dinamično raste broj izdanih građevinskih dozvola za ostale građevine (obuhvaćaju ceste, pruge, cjevovode, mostove, brane, sportske terene i slične objekte niskogradnje), što je kulminiralo u posljednja dva mjeseca s međugodišnjim rastom višim od 50 posto. Očito je da se povećava broj planiranih infrastrukturnih radova poduprtih mogućnošću korištenja raspoloživih sredstava iz fondova EU, pri čemu se aktiviraju i veći investicijski projekti, na što upućuje činjenica da predviđena vrijednost radova raste dinamičnije od broja izdanih građevinskih dozvola.

U takvim je okolnostima sumarno u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine broj izdanih građevinskih dozvola povećan za 10,4 posto (5,6 posto kod zgrada i 34,9 posto kod ostalih građevina), a istodobno je predviđena vrijednost radova porasla za 42,7 posto (23,1 posto kod zgrada i 80,0 posto kod ostalih građevina). Simultan i visok rast predviđene vrijednosti radova u visokogradnji i niskogradnji rezultirao je ukupnom vrijednošću radova od 11,1 milijardu kuna u prva četiri mjeseca ove godine, što je povijesno najviše ostvarenje kada se promatraju prva četiri mjeseca u nekoj godini. Stoga broj izdanih građevinskih dozvola i u njima predviđena vrijednost radova pružaju solidan temelj za moguć nastavak dinamičnog rasta građevinske aktivnosti u narednom razdoblju.

Pozitivne tendencije nastavljene su i u stanogradnji, pri čemu se peti mjesec zaredom izdaje više od tisuću dozvola za stanove, ovoga puta 1106 dozvola za stanove ukupne korisne površine 106 334 četvorna metra. Time je sumarno u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine broj izdanih građevinskih dozvola za stanove povećan za 37,0 posto uz rast korisne površine stanova za 27,6 posto. To sugerira povećan interes investitora za stanogradnju pri očekivanju rasta potražnje zbog stabiliziranja gospodarskog rasta, rasta zaposlenosti i plaća, rasta stambenih kredita i provedbe poticajnih mjera za rješavanje stambenog pitanja.

Pokazatelji buduće građevinske aktivnosti u prva četiri mjeseca ove godine optimistični su i upućuju na nastavak rasta obujma i vrijednosti građevinskih radova u narednom razdoblju. To se ponajprije odnosi na rast broja izdanih građevinskih dozvola i u njima predviđene vrijednosti građevinskih radova koji je istodobno prisutan u niskogradnji i visokogradnji, što će stabilizirati i učvrstiti dinamiku rasta građevinskih radova. Uz to je vrijednost novih narudžbi u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećana za 22,1 posto, stoga pri rastu novih ugovorenih poslova temeljni problem građevinske operative i dalje ostaje nedostatak dovoljnog broja radnika određenih struka.

Izvor: HGK

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist