Kultura

U TEATRU LERO Promocija novog, petog Literata – raznolikost tema, autora i stilova

U TEATRU LERO Promocija novog, petog Literata - raznolikost tema, autora i stilova

Peti broj Literata, zbornika ili godišnjaka Društva dubrovačkih pisaca objavljen je na petu godišnjicu osnivanja ove udruge, krajem prošle 2014. godine, a s malim zakašnjenjem u utorak navečer održana je i promocija u Teatru Lero. Literat su predstavili Seka Medović, Jelena Obradović Mojaš i Boris Njavro.

– Osjećamo se divno, pogotovo što su u Teatru Lero scenu ovako prekrasno uredili za promociju Literata petog. Jelena Obradović Mojaš i Seka Medović predstavit će uz mene ovo izdanje, a želimo da vam bude lijepo večeras s nama – uvodno je kazao Njavro.

– Literat je časopis i zbornik, godišnjak, skromnih i  iskrenih, ujedno i poticajnih i provocirajućih povoda i nadamo se posljedica. Generacijski dovoljno restresito objavama namjerno različit i ne slučajno selektivan, okupirajući i motivirajući u želji da pokušava na svojim stranicama sažeti tek jedan trenutak zainteresiranih i dobrovoljnih spisateljskih različitosti – pročitala je dio uvoda Davora Mojaša  u Literat iz 2005. godine glumica Seka Medović.

U gradu onih koji ostaju dijelom dubrovačke spisateljske svakodnevice, sadržajno Literat nudi raznovrsno štivo satkano od pjesničkih, proznih, dramskih, esejističkih, znanstvenih, publicističkih doprinosa po vlastitom izboru samih autora. Oni su dakle i pisci i kreatori i urednici, odgovorni i distancirano istovremeno s jasnom nakanom da ne odustanu – dodala je Medović.

– Listali ga samo ili čitali, darovali ga ili ostavili na polici, Literat postaje i ostaje činjenicom koja nas samo može činiti ponosnima i zadovoljnima što zajedno svjedočimo njegovom pojavljivanju – također je spomenula Medović.

– U Literatu I bilo je 29 autora, Literatu II 28, Literatu III 45, Literatu IV 34 i sad 40 autora koji su dali svoje priloge, mnoštvo različitih autora i različitih stilova – dodao je Njavro te kazao kako su odlučili proširiti suradnju s više dragih sugrađana.

– Peti broj Literata, za razliku od dosadašnjih izdanja, nudi štivo koje okuplja raznolik suradnički okvir kojim su i ton i sukus dali tekstovi kulturno povijesnih tema kojima je Dubrovnik logično ishodište i svrha. Taj tematski raster zanimljiv je između toga što je okupio krug znanstvenika koji se u Literatu svojim doprinosima pojavljuju prvi put, dajući im poseban timbar i optiku kulturne povijesti – kazala je pak Obradović Mojaš, te zahvalila svima koji su priložili svoje radove.

– S ovim smo na neki način uspostavili lijepu vezu s HAZU-om i prof. Nenadom Vekarićem, te Maticom hrvatskom, što nam je iznimno drago – kazao je Njavro.

Svoje radove pročitali su Tajana Martić i Stanko Krnić koju su svoje priloge dali za ovaj Literat, a svojim izvedbama večer su dodatno uljepšali Slobodan Begić i Denis Ajduković.

Kao i u dosadašnjim brojevima, i ovaj Literat broj 5. sadržajno nudi raznolikost tema, stila i autora, njih čak četrdeset! Početni dio Literata nudi nekoliko sjajnih eseja znanih imena; Milovana Tatarina, Slavice Stojan, Hrvoja Ivankovića, Rine Kralj Brassard, Irene Ipšić, Ivane Lovrić Jović, Jelene Obradović Mojaš, Rozane Vojvoda, Maje Nodari, Mire Muhoberac, Aide Cvjetković, Maria Kopića, Iva Kara Pešića, zatim priče Davora Mojaša, Antonee Gjaja, Vedrana Benića, Marije Đanović, Ivone Bukvić, Marije Grazio, tu su i pjesme Voja Šindolića, Barbare Klepić, Ane Deranja, Antonia Bratoša, Josipa Škerlja, Domenike Lončar, Điva Bašića, Marije Matana Bazdan, Marije Morović, Marinke Ulaga, Stanka Krnjića, Stipe Marevića, Vesne Čelebić, Vlaha Šegovića, Damira Marića Omcha, Aurelije Nodilo, Tajane Martić, tu je i prijevod Luka Paljetka pjesme „Shakespeare“ rumunjskog pjesnika Marina Sokeskua, kao i mali kazališni igrokaz Luka Paljetka „Formula MD“, te prvi napisani dramski tekst Marka Giljače, te za kraj sjajan povijesni prikaz Nikole Šubića o „Njemici koja je voljela Dubrovnik“ i sjećanje na Don Antu Makjanića koje je napisao Vinko Rožić. U dodatku Literata broj 5 navedeni su i svi autori u dosadašnja četiri broja Literata. Uredništvo ovog petog broja potpisuju Boris Njavro, Mariela Marković, Davor Mojaš i Jelena Obradović Mojaš,naslovnicu je kao i svih dosadašnjih Literata osmislila Nora Mojaš, prijelom i tehničku opremu potpisuje Nedim Meco, a tiskan je u dubrovačkoj tvrtki „Fotostar“.

 

 

 

 

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist