Grad

U SVIBNJU MANJI BROJ TURISTA Dubrovnik ipak bilježi porast

U SVIBNJU MANJI BROJ TURISTA Dubrovnik ipak bilježi porast

U komercijalnom smještaju u svibnju bilo je oko 215 tisuća domaćih turista, što je 7,9 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a ostvarili su oko 486 tisuća noćenja, 10,1 posto više. Istodobno, zabilježen je i dolazak 1,4 milijuna stranih turista, što je u odnosu na lanjski svibanj 6,2 posto manje, pri čemu je ostvareno 4,4 milijuna noćenja, 16,7 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Od stranih turista najviše je bio onih iz Njemačke, 208 tisuća, koji su ostvarili 973 tisuće noćenja. U usporedbi sa svibnjem 2018., zabilježen je znatan pad dolazaka njemačkih turista, za 36,5 posto, pri čemu su ostvarili 47,8 posto manje noćenja. Slijede noćenja turista iz Austrije, Ujedinjenog Kraljevstva (UK), Slovenije, SAD-a, Poljske, Francuske i Nizozemske. Pritom, turisti iz Slovenije, UK-a i SAD-a ostvarili su porast noćenja, a oni iz Austrije, Poljske, Francuske i Nizozemske pad.

Kako pokazuje izvješće DZS-a, u svibnju ove godine najviše noćenja turista ostvareno je u hotelima, i to više od dva milijuna, što je 43,2 posto od ukupno ostvarenih noćenja. U odnosu na svibanj 2018., u hotelima je ostvaren porast dolazaka turista za 4,4 posto, ali pad noćenja za 1,7 posto.

Grad s najviše ostvarenih dolazaka i noćenja turista je Dubrovnik, i to s 159 tisuća dolazaka turista i 471 tisuća noćenja. U odnosu na lanjski svibanj, turisti su u Dubrovniku ostvarili porast dolazaka za 9,7 posto i porast noćenja za 2,3 posto.

U prvih pet mjeseci 2019. u komercijalnim smještajnim objektima turisti su ostvarili 3,6 milijuna dolazaka i 9,9 milijuna noćenja, što je porast dolazaka turista za 3,9 posto, ali pad noćenja za 4 posto u odnosu na isto razdoblje 2018., stoji u izvješću DZS-a.

Domaći turisti u prvih pet mjeseci ove godine ostvarili su više od 700 tisuća dolazaka i 1,6 milijuna noćenja, što je 6,9 posto više dolazaka i 7,3 posto više noćenja. Strani su, pak, turisti u prvih pet mjeseci zabilježili 2,9 milijuna dolazaka i 8,3 milijuna noćenja, što je 3,2 posto više dolazaka, ali i 5,9 posto manje noćenja u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist