Aktualno

U ŠTRAJKU I FAKULTETSKI PROFESORI Brautović: ‘Nedostaje nam novaca, kadra, opreme…’

– U zajedničkom interesu je da pokažemo drugoj strani, dakle Vladi RH da dajemo podršku svim onima koji se bave obrazovanjem. Dakle, nastavnicima i profesorima u osnovnim i srednjim školama te ukažemo na problem koji postoji već proteklih tridesetak godina, a to je da naše plaće nisu usklađene kao i mnogo toga s ekonomijom države i šire. Visoko obrazovanje je očigledno u problemima. Nedostaje novaca u svakom pogledu – za bavljenje sa studentima, nedostaje kadra, opreme i Hrvatska je upravo jedna od država koja najmanje izdvaja za obrazovanje u svijetu – rekao je uvodno redovni profesor pri Odjelu za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, ujedno sindikalni povjerenik za nastavno osoblje Mato Brautović u četvrtak povodom štrajka zaposlenika spomenute institucije koji je održan u zgradi Ćira Carića.

Kako su naveli u pismu pročitanom prilikom skupa upućenom rektorima, dekanima i ravnateljima, razlozi njega je zaštita gospodarskih i socijalnih interesa članova Sindikata – zaposlenika na nenastavnim i neznanstvenim radnim mjestima u ustanovama u sustavu znanosti i visokog obrazovanja te zaposlenika u nastavnim zvanjima i na radnim mjestima predavača i umjetničkih suradnika i to kroz povećanje plaća navedenim kategorijama za 6.11 post, odnosno 3.5 posto. Naime, prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku netto plaća visoke stručne spreme zaposlenika u RH iznosi 8639 kuna, a netto plaća visoke stručne sprema zaposlenika za obrazovanje 6458 kuna. Najniža plaća za neznanstveno osoblje je manja od minimalne plaće u RH, naglasili su u pismu.

– Niske plaće službenika i namještenika zaposlenih na pomoćnim, tehničkim i administrativnim radnim mjestima predstavljaju egzistencijalni i socijalni problem osobama zaposlenim na tim radnim mjestima, međutim sve više predstavljaju i problem samim ustanovama koje radi neatraktivnosti takvih nedovoljno radnih mjesta često u sustav ne mogu zaposliti kadar odgovarajuće struke i kvalitete – iznijela je sindikalna povjerenica za nenastavno osoblje Sveučilišta u Dubrovniku, Sandra Buratović Maštrapa.

Kao jedan od razloga štrajka činjenica je da partnerski sindikati u obrazovanju, za svoje nenastavno osoblje iziskuju povećanje plaće, te bi u slučaju da Sindikat znanosti isto ne zatraži za zaposlenike u sustavu znanosti i visokog obrazovanja došlo do nepravednog dispariteta u plaćama tih radnih mjesta suprotno načelu jednake plaće za jednak rad i rad jednake vrijednosti.

Na štrajk odazvala se većina zaposlenika u sveučilišnoj zgradi na Lapadskoj obali.

– Želimo poslati poruku javnosti koja je zasad koliko možemo procijeniti uz nas da je potrebno napraviti korekciju u svezi potplaćenosti ove skupine zaposlenika, a tek nakon toga se može ići u mijenjanje osnovice. Samo njenom izmjenom bi se u ovom trenutku zadržao raskorak u plaćama. Na Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju djeluje 39 zaposlenih koji su u stalnom radnom odnosu, a imamo i nekoliko vanjskih suradnika. Prema jutrošnjim rezultatima možemo reći da je štrajk uspio jer se njemu odazvala većina. Osjećamo i vidimo podršku studenata, hodnici su prazni kao i učionice te im zahvaljujemo ovim putem – kazala je sindikalna povjerenica podružnice Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, Mirjana Muhoberac.

Štrajk, zaključili su, provodit će se na način da će zaposlenici u njemu biti jedan ili više dana u tjednu tijekom trajanja štrajka, u cijelosti uskraćivati svoj rad u vrijeme kad su ga dužni izvršavati. O danu odnosno danima u tjednu na koje će zaposlenici u cijelosti uskraćivati rad, Sindikat će pisano obavijestiti svaku ustanovu u sustavu najmanje 24 sata unaprijed.

Pročitajte još

71. IGRE Milanović stiže u Porat na Otvaranje

Dulist

SVEČANO OTVARANJE IGARA Ugostiteljski objekti rade dulje

Dulist

MLADA UMJETNICA ANDREA VUKOJA Želja mi je pronaći atelje za moj kreativni nered

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija