Hrvatska

U srpnju izdano 798 građevinskih dozvola

U srpnju ove godine u Hrvatskoj je izdano 798 građevinskih dozvola (689 za zgrade i 109 za ostale građevine), što je 17,9 posto više nego u istom mjesecu prošle godine (20 posto više za zgrade i 5,8 posto više za ostale građevine).

Uz stagnaciju u veljači, ukupan broj izdanih građevinskih dozvola na godišnjoj razini kontinuirano raste od početka ove godine, s nešto duljim kontinuitetom rasta broja dozvola za ostale građevine (rastu posljednjih deset mjeseci). Riječ je o refleksiji rasta investicijske aktivnosti ohrabrene gospodarskim rastom te poduprte niskim troškovima financiranja, raspoloživim sredstvima iz fondova EU i poticajnim mjerama stambene politike. Istodobno je porasla i u dozvolama predviđena vrijednost radova (za 18,5 posto) na 4,1 milijardu kuna, što je najveći mjesečni iznos od prosinca 2010. (odnosno, kada je riječ o vrijednosti radova na ostalim građevinama, od svibnja 2009. godine), što upućuje na to da je u srpnju vjerojatno izdana građevinska dozvola za neki veći investicijski projekt.

U takvim je okolnostima sumarno u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine broj izdanih građevinskih dozvola povećan za 12,2 posto (8,9 posto kod zgrada i 29,2 posto kod ostalih građevina), uz istodoban porast predviđene vrijednosti radova za 40,7 posto (26,2 posto kod zgrada i 60,5 posto kod ostalih građevina). Pritom ukupan iznos predviđene vrijednosti radova od 20,3 milijarde kuna pripada povijesno najvišim vrijednostima kada se promatra razina ostvarenja u prvih sedam mjeseci neke godine. To pruža solidan temelj za dinamičan nastavak rasta građevinske aktivnosti, osobito jer je rast rasprostranjen na visokogradnju i niskogradnju.

Pozitivne tendencije nastavljaju se i u stanogradnji s obzirom na to da je već osmi mjesec zaredom u izdanim građevinskim dozvolama predviđena gradnja više od tisuću stanova (u srpnju ove godine 1209 stanova), čime je broj izdanih dozvola za stanove u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećan za 40,5 posto, uz rast korisne površine stanova za 30,9 posto. Očito je da rast plaća i stambenih kredita uz pozitivna kretanja na tržištu rada i provedbu poticajnih mjera za kupnju stanova ohrabruje nove investicije u stanogradnju.

Dvoznamenkast rast broja izdanih građevinskih dozvola i predviđene vrijednosti radova upućuje na vjerojatan dinamičan rast građevinske aktivnosti u narednom razdoblju. To potvrđuju i podaci o vrijednosti novih narudžbi građevinskih poduzeća s 20 i više zaposlenih koja je u prvom polugodištu ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasla za 12,1 posto. Pritom podaci povezani s građevinskim dozvolama i s novim narudžbama upućuju na potencijal snažnijeg rasta aktivnosti u niskogradnji u odnosu na visokogradnju, što je povezano s dinamiziranjem korištenja raspoloživih sredstava iz fondova EU. Stoga temeljni problem građevinske operative i dalje ostaje nedostatak dovoljnog broja radnika određenih struka.

Izvor: HGK

Pročitajte još

Ministar Marić gospodarstvenicima: ‘Naše glavne poruke su porezno rasterećenje i pogled prema naprijed’

Dulist

Dugovi bolnica prema veledrogerijama premašili 4,1 milijardu kuna

Dulist

Stiže 460 tisuća doza cjepiva protiv gripe, procijepljivanje počinje oko 15. listopada

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija