Kultura

U Sponzi predstavljen repertoar 12. izdanja festivala ‘Tino Pattiera’

U Sponzi predstavljen repertoar 12. izdanja festivala 'Tino Pattiera'

Povodom 12. izdanja Međunarodnog festivala opernih arija ‘Tino Pattiera’, prigodno na dan rođenja ovog glazbenog velikana, u četvrtak u palači Sponza održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen program ove sezone.

– Ovaj put radimo nešto posve novo. Želja nam je što više dati priliku mladim hrvatskim umjetnicima. Po mojoj procjeni festivalu je nedostajao jedan bitan sastojak, a to je glazba pisana perom domaćih autora. Međunarodna scena itekako se mora upoznati s ovim predivnim i bogatim nasljeđem. Tako smo odlučili koncert otvorenja u potpunosti posvetiti hrvatskoj operi. Međutim, kako to često biva, jedna od naših solistica morala je odustati od nastupanja pa smo morali ukomponirati talijanske melodije. One su zapravo uvertira za ono što nas očekuje posljednje večeri – objasnio je umjetnički voditelj, maestro Marc Tardue.

Kao prvi čovjek ovogodišnjeg događanja na sebe preuzeo je zadatak ravnati svim koncertnim događanjima, osim jednog.

– Hrvatski ansambl prvi dan predvodit će dirigent Ivan Josip Skender. Moja će biti uloga naratora koji će izvedenim komadima dati kontekst. Drugu večer imamo recital ‘lieda’ na kojem će nastupiti Nikolina Pinko. Moram naglasiti kako su hrvatski majstori u rangu onih svjetskih poput Straussa i Schumana. Manifestaciju ćemo završiti s gala koncertom Verdijevih kompozicija. Započet ćemo s uvertirom iz ‘Nabucoa’, zatim slijede djela poput ‘La Traviate’, ‘Don Carlosa’ i ‘Machbetha’. Ovim ćemo obuhvatiti cijeli njegov stvaralački opus na kojem nećemo imati prilike čuti samo arije, već cjelovite komade – poručio je Tardue.

Prisutnima se obratio i Skender iznijevši svoje zadovoljstvo povodom ponovne suradnje s dubrovačkim simfoničarima te glazbenicima solistima poput Domagoja Dorotića s kojim je već radio te ih veže prijateljstvo iz srednjoškolskih dana. Jednako oduševljenje podijelila je i direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika naglasivši kako kulturna ponuda iznova raste što je ključno za razvoj destinacije.

– Svih ovih godina trudili smo se ići naprijed. Orkestar prati kvalitetu. Od svih manifestacija ipak bi najradije izdvojio ‘Tino Pattiera’, ‘Dubrovnik u pozno ljeto’ i ‘ Stradun Classic’. Dubrovnik kao grad elitnog turizma koji ima najveći broj hotelskih kuća visoke kategorizacije zaslužuje adekvatan sadržaj u kojem će nastupiti glasoviti inozemni i domaći umjetnici. Već 2013. uoči ulaska Hrvatske u EU predstavili smo izvođače koji će se ove sezone naći na programu festivala. Tu su, među ostalim, Nikolina Pinko, Matija Meić i Ivan Josip Skender. Dobro smo prepoznali njihov potencijal koji ih je odveo diljem Europe – zaključio je Damir Milat, ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

12. Međunarodni festival opernih arija ‘Tino Pattiera’ potrajat će se od 28. lipnja do 5. srpnja, a svi koncerti, izuzev onog u ‘Vrtovima sunca’, održat će se u Kneževom dvoru.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist