Kultura

U Sponzi otvorena izložba Marijana Kockovića

U Sponzi otvorena izložba Marijana Kockovića

Dubrovačkoj publici sinoć su predstavljene umjetnine Marijana Kockovića na izložbi koja je otvorena u Sponzi nakon Gliptoteke Zagreb.

Marijan Kocković, rođen 23. srpnja 1923. u Zagrebu, kiparstvom se počeo baviti još 1947. godine, kada je u Domu mornarice u Splitu počeo s modeliranjem. Zbog talenta, mornarica ga je ubrzo  poslala na školovanje na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu i to kod profesora Grge Antunca i Frane Kršinića.
 
Godine 1949. pobijedio je na natječaju za spomenik tzv. palim borcima u Sisku koji prikazuje žensku figuru uzdignute ruke s puškom. No, zbog rada na spomeniku nije redovno pohađao Akademiju, s koje je ubrzo i izbačen.
Ipak, želeći privesti svoje školovanje kraju, nakon što je podnio zahtjev za demobilizacijuu, upisuje ljubljansku Akademiju likovnih umjetnosti, u klasi profesora Petra Lobode, gdje je diplomirao s odličnim uspjehom u klasi profesora Karela Putriha.
 
 Kocković zatim seli u Sarajevo, gdje je živio nekoliko godina i bio zaposlen kao profesor kiparstva i povijesti umjetnosti te slobodni umjetnik. U Dubrovnik se trajno doselio 1966. godine. Tu je, u Lapadu, izgradio kuću s atelierom i malom galerijom. Bavio se i pjesništvom pa su mu 1978. izašle zbirke pjesama "S imenom tvojim" i "O ženi srcem i dlijetom".

Marijan Kocković umro je u Dubrovniku 30. svibnja 1991. godine. Njegova izložba u Palači Sponza može se pogledati do 25. travnja.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist