Kultura

U Sponzi otvorena izložba Marijana Kockovića

Dubrovačkoj publici sinoć su predstavljene umjetnine Marijana Kockovića na izložbi koja je otvorena u Sponzi nakon Gliptoteke Zagreb.

Marijan Kocković, rođen 23. srpnja 1923. u Zagrebu, kiparstvom se počeo baviti još 1947. godine, kada je u Domu mornarice u Splitu počeo s modeliranjem. Zbog talenta, mornarica ga je ubrzo  poslala na školovanje na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu i to kod profesora Grge Antunca i Frane Kršinića.
 
Godine 1949. pobijedio je na natječaju za spomenik tzv. palim borcima u Sisku koji prikazuje žensku figuru uzdignute ruke s puškom. No, zbog rada na spomeniku nije redovno pohađao Akademiju, s koje je ubrzo i izbačen.
Ipak, želeći privesti svoje školovanje kraju, nakon što je podnio zahtjev za demobilizacijuu, upisuje ljubljansku Akademiju likovnih umjetnosti, u klasi profesora Petra Lobode, gdje je diplomirao s odličnim uspjehom u klasi profesora Karela Putriha.
 
 Kocković zatim seli u Sarajevo, gdje je živio nekoliko godina i bio zaposlen kao profesor kiparstva i povijesti umjetnosti te slobodni umjetnik. U Dubrovnik se trajno doselio 1966. godine. Tu je, u Lapadu, izgradio kuću s atelierom i malom galerijom. Bavio se i pjesništvom pa su mu 1978. izašle zbirke pjesama "S imenom tvojim" i "O ženi srcem i dlijetom".

Marijan Kocković umro je u Dubrovniku 30. svibnja 1991. godine. Njegova izložba u Palači Sponza može se pogledati do 25. travnja.

Pročitajte još

GERANIUM NAGRAĐEN GROMOGLASNIM APLAUZOM Odigrana posljednja dramska premijera 70. Igara

Dulist

‘ZANESENOST SLIKANJA TUŠEM’ Izložba Kineske akademije u Umjetničkoj galeriji

Dulist

DRAMITI ILI NE DRAMITI? ‘Ukroćena goropadnica’ dramske družine Dubrovačkih knjižnica

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija