Kultura

U Sponzi otvorena izložba Ivane Dražić Selmani ‘Horizonti sjećanja’

U subotu u atriju palače Sponza izložbom Horizont sjećanja dubrovačke umjetnice Ivane Dražić Selmani otvoren je izložbeni program 71. Dubrovačkih ljetnih igara.

– Ivana je umjetnica koja već godinama djelujući u području minimalizma s iznimnom minucioznošću daje sliku Grada. Za mene ovo je jedan od najoriginalnijih postava u Sponizi. Bez obzira što Ivana izložbu naziva svojevrsnom retrospektivom, a kroz našu suradnju na projektu Future Epics te s njezinim studentima, ali i nekim mojim snovima, nadam se da će ovaj horizont sjećanja postati i horizont budućnosti – rekao je ovim povodom pomoćnik intendantice festivala Saša Božić.

Naime, izložba nije u klasičnom galerijskom smislu obuhvatila konkretne dosadašnje radove umjetnice, već je izrodila novo djelo, novu instalaciju, satkanu od njezinih prethodnih radova. Odgovarajući na zahtjevnost prostora Palače Sponze pred promatrača je postavila svoj horizont sjećanja, a ovog puta to su sjećanja na njene radove, kroz njih i na život, njen ili tuđi. Dražić Selmani preuzela je svoj prethodni rad te kroz njega revidirala sebe. Ciklusi Bella Vista i Na Dančama tako nisu predstavljeni kao njena obiteljska prošlost, već kao osobna prošlost koju je proživjela kroz te radove.

– Ivana nastavlja svoj rad dosljedno, prepoznatljivo, ali s nekim iznenađenjima. Ne radi se samo o vizualnoj dojmljivoj instalaciji već je to djelo koje nam otvara prostor za postaviti pitanja i potražiti odgovore za ono što je na horizontu, ispred i iza njega – proučio je autor teksta kataloga izložbe Josip Klaić.

Izložba se može razgledati svakim danom od 9 do 22 sata, sve do 9. kolovoza.

 

Pročitajte još

‘LJETNIKOVAC SKOČIBUHA’ Izložba radova s motivima renesansnog zdanja

Dulist

‘Intimnost’ premijerno izvedena u Lazaretima

Dulist

Dubrovačke ljetne igre partner na novoodobrenom EU projektu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija