Kultura

U spomen na Milana Milišića

U spomen na Milana Milišića

Na današnji dan 1991. godine poginuo je dubrovački književnik i prevoditelj Milan Milišić, kao prva civilna žrtva rata u Dubrovniku.

Ovaj svestrani umjetnik školovao se u Dubrovniku i Beogradu, gdje je na Filološkom fakultetu završio studij svjetske književnosti. Bio je poet-in-residence na Sveučilištu NYU (New York University) i na Amherst-u u SAD-u.

Milišićev raznovrsni književni rad obuhvaća poeziju, eseje, putopise, dramska djela i književne reportaže. Bio je prevoditelj s engleskog jezika. Između ostalih preveo je neka od djela Tolkiena (zajedno s Mary Martin), Robert Frosta i Harold Pintera. Dubrovačko Kazalište Marina Držića je 1975. godine izvelo Milišićevu dramu 'Lov na bljedolikog'. Uređivao je omladinski list Laus i časopis Dubrovnik i radio kao kazališni dramaturg. Bio je član Društva hrvatskih književnika i hrvatskog Centra PEN-a.

1984. godine je dubrovački omladinski list Laus objavio Milišićev tekst 'Život za slobodu' za koji ga je dubrovački SUBNOR optužio za 'napad na tekovine socijalizma i NOR-a'. Milan Milišić je osuđen na godinu dana i šest mjeseci uvjetne zatvorske kazne.

U spomen na Milišića, Društvo dubrovačkih pisaca objavilo je knjigu autora Voja Šindolića 'Ulica koja će se zvati tvojim imenom', a spomenu na ovog vrijednog autora, pridružio se i Studentski teatar Lero sa svojim glazbeno-scenskim recitalom 'Ljubičasti Stradun'. O programu spomena na Milišića više možete pročitati ovdje.
 

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist