Natrag
23.4.2019 16:11

facebook

twitter

google

rss

dulist

U sklopu programa „Pisci na Igrama“ izvedena Vidićeva Naplatna stanica

18.8.2014 @ 12:24 Dulist Kultura
8;8

Podijelite:

U sklopu popratnog programa „Pisci na Igrama“ s podnaslovom „Pijesak dokle ti oko seže“, u suradnji Dubrovačkih ljetnih igara i Hrvatskog društva pisaca, izvedena je „Naplatna stanica“ iz zbirke novela „Južna država“ Ivana Vidića u režiji Paola Tišljarića sinoć, 17. kolovoza u atriju palače Sponza.

„Naplatna stanica“ zadnja je novela u zbirci „Južna država“ Ivana Vidića, objavljenoj u prosincu 2013. godine. Novele u zbirci, riječima samog autora, „napisane su da upozore, prestraše, zbune i nasmiju čitatelja“, a novela „Naplatna stanica“, čiju je inscenaciju sinoć u Sponzi gledala festivalska publika, smještena je u istoimeni birc, zapravo mjesto ili vrijeme između apokalipse i čistilišta, a tematizira uspomene i kontemplira o ljudskim sudbinama. Ivan Vidić diplomirao je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti 1991., a nakon sudjelovanja u Domovinskom ratu, profesionalno se počeo baviti književnošću. Piše kazališne komade, prozu te scenarije za dokumentarne i igrane filmove. Dobitnik je dvije Nagrade za dramsko djelo „Marin Držić“, 1998. i 2001.

Priču je na scenu postavio Paolo Tišljarić, student na magistarskom studiju Kazališne režije i radiofonije na ADU u Zagrebu, koji je već ostvario brojne samostalne režije i asistirao velikim redateljskim imenima: Tomažu Panduru (Medeja, HNK i DLJI; Michelangelo, HNK i Mittelfest), Krešimiru Dolenčiću (Luđakinja iz Chaillota, HNK i ovogodišnji Dundo Maroje na Igrama), Oliveru Frljiću (Matilda, DK Dubrava), Aleksandru Popovskom (Na tri kralja, HNK) i drugima.

„Naplatnu stanicu“ izveli su Nika Burđelez, Marija Šegvić, Gloria Dubelj i Nikola Baće u kostimima koje je pripremila Doris Kristić.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana