Hrvatska

U sedam mjeseci 13 posto više novozaposlenih u turizmu

U sedam mjeseci 13 posto više novozaposlenih u turizmu

U sedam mjeseci 2014. godine broj novozaposlenih u turističkim zanimanjima iznosio je 34.314 osoba, što u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje predstavlja rast od 13 posto, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

U spomenutom razdoblju, novozaposlene osobe u turističkim djelatnostima činile su 24,3 posto udjela u ukupnom broju novozaposlenih osoba u Hrvatskoj. Najviše je zaposleno u zanimanjima: konobar (14,3 posto svih zaposlenih u turizmu; 10 posto više nego lani), kuhar (12,3 posto svih zaposlenih u turizmu; 14,7 posto više nego lani) i sobarica (5,3 posto svih zaposlenih u turizmu; 3,3 posto više nego lani).

– Rast novozaposlenih u turističkim zanimanjima u prvih sedam mjeseci prati rast turističkog prometa u tome periodu, što potvrđuje pozitivan tijek turističke 2014. godine. Pred nama je kolovoz, ali i cijela posezona za koju imamo vrlo dobre najave te očekujem da će se ovaj trend nastaviti. Vjerujem da ćemo imati uspješnu turističku godinu, a svaki uspjeh rezultat je između ostaloga i predanog rada svih turističkih djelatnika, kojima ovim putem na tome od srca i zahvaljujem! – izjavio je ministar turizma Darko Lorencin.

U sedam mjeseci povećan je i broj zaposlenih na određeno i određeno/sezonski – 33.592 osoba ili 14 posto više nego u istom razdoblju 2013. godine. Udio zaposlenih na određeno i određeno/sezonski u ukupno novozaposlenim radnicima iznosio je 24 posto.

Pročitajte još

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist

ČEŠLJAJU SE LAŽNA BOLOVANJA Pacijentima ništa, liječnicima kazne čak i otkazi!

Ivana Mijić Vulinović