Aktualno

U SAMOSTANU SV. KLARE Tečaj na temu ‘Integrativna Validacija i Bazalna Stimulacija’

U SAMOSTANU SV. KLARE Tečaj na temu 'Integrativna Validacija i Bazalna Stimulacija'

U Samostanu Sv. Klare od 18. do 22. prosinca održat će se tečaj o Demenciji za medicinske stručnjake i njegovateljice, te socijalne radnike na temu ‘Integrativna Validacija i Bazalna Stimulacija’.

Tečaj će voditi licencirana europska trenerica Katijana Harašić iz Švicarske. Cilj ovog tečaja je kvalitativan pomak u profesionalnom radu sa oboljelima od Alzheimerove demencije i drugih oblika demencija te obiteljskoj skrbi, što znači razumijevanje ljudske percepcije, razvoj empatijskog pristupa, prepoznavanje poriva i osjećaja oboljelih kao njihove resurse. Osobe u profesionalnoj i neprofesionalnoj skrbi za oboljele od Alzheimerove demencije i drugih oblika demencija za sada nisu obuhvaćeni sustavnom edukacijom koja bi im osigurala kvalitetan rad sa oboljelima. To uzrokuje dodatan napor i često neadekvatan pristup. Polazeći od te činjenice, nužno je uvesti obveznu edukaciju onih koji se profesionalno bave oboljelima.

Integrativna validacija u središte pozornosti stavlja osobu, njenu biografiju i životne teme kao i individualne resurse. Oni su temelj i okvirne točke te metode. Integrativna validacija je način ophođenja i komunikacije pune poštovanja koja u prvi plan stavlja resurse oboljelog čovjeke. Prihvaćaju se unutarnji svjetovi ljudi s demencijom. Svaka oboljela osoba je drugačija, svatko ima različitu životnu priču, vlastiti unutarnji svijet i različite sposobnosti i jake strane. Bazalna stimulacija je tjelesno orijentirana – neverbalna komunikacija sa osobama sa poremećajem percepcije. Ovaj koncept polazi od stanovišta da i osobe s vrlo teškim oštećenjima percepcije mogu nešto percipirati i u slučaju da nikakve reakcije nisu vidljive. Te osobe trebaju elementarne podražaje, ciljane i sistemske informacije (stimulacije) o sebi i okolini oko sebe.

Za njegovateljice i socijalne radnice:

18.prosinca 2017. – od 9  do 16.30 sati

19.prosinca 2017. – od 9 do 16.30 sati

Za medicinsko osoblje:

21. prosinca 2017. – od 9 do 16.30

22. prosinca 2017. – od 9 do 16.30

Osim navedenog, 20.prosinca održat će se Javna tribina o bolesti demencije od 16.30 do 20.00 sati. Tribina je otvorena za obiteljske njegovatelje i ostale zainteresirane koji sudjeluju u njezi oboljelih od Alzheimerove bolesti i ostalih demencija. Tribinu će voditi europska licencirana trenerica Katijana Harašić iz Švicarske i Anita Šupe najpoznatija nutricionistica u Hrvatskoj.

Foto: DUSAB

 

 

 

Pročitajte još

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1895. Rođen slikar Ignjat Job

Dulist

CAVTATSKI UČENICI U KUĆI BUKOVAC Izrađivali uskršnje čestitke

Dulist