Kultura

U SAMOSTANU SV. KLARE Predstavljanje knjige ‘Četničko udruženje u Dubrovniku’

Nakon višegodišnjeg rada, s duljim i kraćim prekidima, autora mr. sc. Iva Dabelića, 22. kolovoza s početkom u 19 i 30 sati u samostanu sv. Klare, Dvorani pape Ivana Pavla ll., održat će se predstavljanje knjige ‘Četničko udruženje u Dubrovniku 1934. – 1936.’ koja kako sam Dabelić u proslovu naglašava ‘proniče u srž čet­ničke organizacije i četničkog djelova­nja u našem Gradu, upoznaje s njego­vim ciljevima, metodama djelovanja i brojčanim stanjem.’

‘Temeljem ove izvorne četničke građe dolazimo do novih spoznaja i ne tako davne dubrovačke prošlosti, koja dosad nije bila dovoljno poznata ni stručnoj, a još više široj javnosti, posebno mlađim generacijama. Čet­ničko djelovanje tijekom tridesetih godina dvadesetog stoljeća zasigurno je imalo posljedične veze i s događa­njima na dubrovačkom području tije­kom ratnih godina od 1941. do 1944. godine’, zapisao je Dabelić.

‘Četničko udruženje u Dubrovniku 1934. – 1936.’ ključna je i za razumijeva­nje četničkog pokreta za Domovinskog rata, ‘kada se agresija na Dubrovnik nastojala opravdati njegovim navod­nim srpskim karakterom’, poručio je recenzent dr. sc. Jakša Raguž koji će uz dr. sc. Marijana Sivrića, dr. sc. fra Josipa Soptu, dr. sc. Antuna Česka i Dabelića govoriti u četvrtak o knjizi.

Ivo Dabelić rođeni je Mljećanin. Osnovnu školu završio je u Babinom polju, a Učiteljsku školu u Dubrov­niku. Pri Filozofskom fakultetu u Zadru diplomirao je na studiju ‘Srednjovjekovno društvo kod južnosla­venskih naroda’ te je do sada publici­rao veći broj članaka, rasprava i studija u znanstvenim i stručnim časopisima i zbornicima. Objavio je knjige te mono­grafije iz povijesti Mljeta, kao i knjigu o Osnovnom školstvu i učiteljskim teča­jima u dubrovačkom okružju od 1836. do 1869. godine.

Pročitajte još

SLAVLJENIČKA GODINA U Slanici predstavljen godišnji program našeg Orkestra

Dulist.hr

‘DUBROVNIK U HRVATSKOJ POVIJESTI’ Prvo, ali sigurno ne i jedino djelo posvećeno Nenadu Vekariću

Dulist

HRVATSKA KOMORA ARHITEKATA ‘Mjera’ je najbolji konceptualni pothvat

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija