Kultura

U SAMOSTANU SV. KLARE Predstavljanje knjige ‘Četničko udruženje u Dubrovniku’

U SAMOSTANU SV. KLARE Predstavljanje knjige ‘Četničko udruženje u Dubrovniku’

Nakon višegodišnjeg rada, s duljim i kraćim prekidima, autora mr. sc. Iva Dabelića, 22. kolovoza s početkom u 19 i 30 sati u samostanu sv. Klare, Dvorani pape Ivana Pavla ll., održat će se predstavljanje knjige ‘Četničko udruženje u Dubrovniku 1934. – 1936.’ koja kako sam Dabelić u proslovu naglašava ‘proniče u srž čet­ničke organizacije i četničkog djelova­nja u našem Gradu, upoznaje s njego­vim ciljevima, metodama djelovanja i brojčanim stanjem.’

‘Temeljem ove izvorne četničke građe dolazimo do novih spoznaja i ne tako davne dubrovačke prošlosti, koja dosad nije bila dovoljno poznata ni stručnoj, a još više široj javnosti, posebno mlađim generacijama. Čet­ničko djelovanje tijekom tridesetih godina dvadesetog stoljeća zasigurno je imalo posljedične veze i s događa­njima na dubrovačkom području tije­kom ratnih godina od 1941. do 1944. godine’, zapisao je Dabelić.

‘Četničko udruženje u Dubrovniku 1934. – 1936.’ ključna je i za razumijeva­nje četničkog pokreta za Domovinskog rata, ‘kada se agresija na Dubrovnik nastojala opravdati njegovim navod­nim srpskim karakterom’, poručio je recenzent dr. sc. Jakša Raguž koji će uz dr. sc. Marijana Sivrića, dr. sc. fra Josipa Soptu, dr. sc. Antuna Česka i Dabelića govoriti u četvrtak o knjizi.

Ivo Dabelić rođeni je Mljećanin. Osnovnu školu završio je u Babinom polju, a Učiteljsku školu u Dubrov­niku. Pri Filozofskom fakultetu u Zadru diplomirao je na studiju ‘Srednjovjekovno društvo kod južnosla­venskih naroda’ te je do sada publici­rao veći broj članaka, rasprava i studija u znanstvenim i stručnim časopisima i zbornicima. Objavio je knjige te mono­grafije iz povijesti Mljeta, kao i knjigu o Osnovnom školstvu i učiteljskim teča­jima u dubrovačkom okružju od 1836. do 1869. godine.

Pročitajte još

Goran Višnjić se vraća na Igre, stiže i Zrinka Cvitešić

Dulist

‘DRUGA STRANA POVIJESTI’ Dubrovačka glazbena ostavština svečano predstavljena u Salzburgu

Dulist

KOPRODUKCIJA KMD-A U Varaždinu premijerno izvedena ‘Madama Butterfly’

Dulist