Kultura

U Salzburgu izložene “Bijele jaslice” Lucije Perojević

U Salzburgu izložene “Bijele jaslice” Lucije Perojević

U organizaciji udruge Hrvatski san iz Salzburga, pod vodstvom Vere Papić i podružnice Hrvatske matice iseljenika u Dubrovniku koju je predstavljala Maja Mozara, u Salzburgu su održani Dani hrvatsko-austrijske kulture i prijateljstva.

U srži ove dugogodišnje manifestacije je povezivanje iseljenih Hrvata koji žive u Austriji s domovinom, kao i prijenos kulturnih sadržaja, komuniciranje putem predavanja, predstavljanja knjiga, postavljanja izložbi i sličnih aktivnosti.

Na međunarodnoj izložbi božićnih jaslica u salzburškoj kući za umjetnost i obrt – Heimatwerku, izložene su vrlo vrijedne „Bijele jaslice“ s pozlatom, poznate keramičarke Lucije Perojević, koje su Hrvatsku predstavljale i na izložbi jaslica u Vatikanu.

Prilikom otvorenja izložbe, hrvatske je predstavnike pozdravio ravnatelj Heimatwerka Hans Khöl, nakon čega je Maja Mozara zahvalila domaćinima i predstavila proslavljenu umjetnicu Luciju Perojević te predsjednika Kulturnog vijeća Grada Dubrovnika Marina Ivanovića koji je također pozdravio prisutne u ime Grada Dubrovnika i održao prigodan govor.

Delegacija iz Dubrovnika sudjelovala je na predavanju i predstavljanju knjige renomirane psihologinje Ljubice Uvodić-Vranić u prostorima Hrvatske katoličke župe bl. Alojzija Stepinca, zajedno s Hrvatima koji žive u Salzburgu. Domaćin ovog skupa bio je župnik fra Zlatko Špehar, koji je Dubrovčane pozvao da prisustvuju i subotnjoj školi koju župa organizira za hrvatsku mladež.

Hrvata je u Salzburgu oko deset tisuća, a u duhovnom i kulturnom životu drže se zajedno, ne dopuštajući da se ugasi luč nacionalnog identiteta i jezika, što vrlo marljivo prenose na svoju djecu. Te su subote đaci gledali film o Vukovaru i učili o Domovinskom ratu, a povodom obljetnice vukovarske tragedije.

Duvanjska noć tradicionalno je priređena povodom Dana hrvatsko-austrijskog prijateljstva, a predstavlja kulturno zabavni program uz raznovrsne folklorne nastupe i ujedno je prilika za susret iseljenih Hrvata iz čitave Austrije u Salzburgu, kada im se pridruže i predstavnici Tomislavgrada, na čelu s Matom Kelavom. Dizajnerica odjeće Tajana Jurišić predstavila je kreacije nadahnute hrvatskim narodnim nošnjama s dijelovima izvornih tekstilnih rukotvorina.

U nedjelju je služena Sveta Misa u ckrvi svetog Andrije pred oko tisuću ljudi, prilikom čega je fra Zlatko Špehar pozdravio sudionike Dana hrvatsko-austrijske kulture i prijateljstva koji su došli iz Hrvatske, kao i organizatoricu iz Salzburga Veru Papić, te im udijelio blagoslov i poželio sretan povratak u domovinu.

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist