Kultura

U Rijeci se otvara izložba Mercedes Bratoš

Izložba Mercedes Bratoš

Zanimljiva, neuobičajena izložba osvijetljenih slika- objekata, mlade dubrovačke slikarice Mercedes Bratoš bit će otvorena u galeriji Bruketa 2, u Rijeci, Strossmayerova1 na Sušaku.

Fascinacija filmom i transformacija najdojmljivijih i najgledanijih kadrova iz filmova sa nezaboravnim glumcima crno bijelih klasika Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, Clark Gable, Gregory Peck doživjela je prezentaciju u originalnom novom mediju- slici, tek sa neznatnom umjetničkom intervencijom koja osvijetljena poput filmskog postera svijetli na zidu popraćeno glazbom.
Novi umjetnički izričaj izaziva dodatno zanimanje i potpuno novo viđenje poznatog sadržaja.

Mercedes Bratoš (1979.) diplomirala je na Academia di belle arti u Firenci u slikarskoj klasi profesora Umberta Borelle.
Imala je više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a živi i stvara u Zagrebu i Dubrovniku.

– Tehnika koju Mercedes Bratoš koristi i način na koji oblikuje svoj novi ciklus odmak je od njezinih dosadašnjih načina formiranja i transformiranja stvarnosti. Ovoga puta gledatelj je kroz audio- vizualni doživljaj uključen u ugođaj koji igra zvuka i svjetlosti odašilje u prostor kao što film u svijet odašilje sliku jedne intenzivnije i drugačije stvarnosti.
Slika je instalacija koja svijetli, blista, pjeva, a slikarsko platno ispunjeno akrilnom bojom samo je podloga, ali i temeljni dio instalacije na kojemu počiva neka drugačija stvarnost koja poziva i izaziva u promatraču udivljenost pred vremenom Hollywooda istinskih velikana filmskog platna.

Često se zamislimo nad vlastitom ili prošlošću svijeta općenito te se s uzdahom poželimo vratiti u vrijeme kada konzumerizam i kapitalizam nisu na svakom koraku upućivali kako je vrijeme novac, a emocija i maniri nepotreban teret.
Čovjek 21.stoljeća nema vremena za uživanje u lijepom. Instalacije Mercedes Bratoš u promatraču i kada zatvori oči ostavljaju ugodu, ljepotu koja ostaje u nama i za trenutke kada se opet povlačimo svatko u svoj svijet, svatko u svoju stvarnost. Print koji prikazuje holivudske zvijezde pedesetih godina prošloga stoljeća ima za ulogu predočiti svu ljepotu toga vremena koja izbija na površinu upravo kroz likove kultnih filmova.

Glazba u spoju sa svjetlošću koja dolazi iz okvira usmjerava promatrača i omogućuje mu udjelovanje u audio-vizualnom događaju i put kroz vrijeme. I u tom smislu ova izložba je odmak od autoričina dosadašnjeg načina rada budući prijašnji ciklusi njezinih radova upućuju na kronologiju njezina likovnog i osobnog razvoja.

Ovoga puta autorica se bavi retrospekcijom i promatračem, njezina osoba nije vidljiva ni prisutna u prvom planu. U žarištu zbivanja je aktivni promatrač unutar kojeg se i odvija završni segment izložbe.”

Izlozba će biti otvorena do 7. veljače 2014.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist