Hrvatska

U PRIPREMI TRI SCENARIJA Uskoro nove informacije vezane za državnu maturu

Zasad još uvijek na snazi ostaje postojeći kalendar, prema kojemu se prvi, i to 16. svibnja, piše esej iz hrvatskog jezika. No, hoće li to tako i ostati, tek treba vidjeti, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) trenutačno priprema tri, četiri različita scenarija s tim u vezi, o kojima će pravodobno izvijestiti – poručili su u srijedu iz Ministarstva ministrice Blaženke Divjak, nakon što je nastava na daljinu ušla u osmi radni dan.

Ministarstvu stižu brojni upiti vezani za nastavak tog procesa, pa će idućih dana učenicima, nastavnicima i roditeljima poslati dodatne upute, piše Jutarnji list.

Ovaj tjedan bit će objavljene novosti vezane za pojačanu isporuku sadržaja za maturante, a MZO će vjerojatno već ovog četvrtka objaviti na koji će način to biti moguće. Posebne preporuke do kraja tjedna očekuju se i u vezi organizacije nastavnog dana, a bit će upućene svim osnovnim i srednjim školama, učenicima te njihovim roditeljima i skrbnicima, navode dalje.

Početkom travnja prema školama će ići i upute vezane za vrednovanja i ocjenjivanja učenika tijekom izvođenja nastave na daljinu, no u MZO-u ne žele zasad davati naznake u kojem će smjeru ta rješenja ići. Podsjećaju tek kako su od prvog dana online i televizijske nastave učitelji i nastavnici dobili mogućnost da, bez obzira na izostanak brojčanih ocjena, mogu na neki način vrednovati njihov rad i davati im o tome povratne informacije.

Bez obzira na to što prosvjetne vlasti još uvijek ustrajavaju na postojećem kalendaru državne mature i ne žele otkrivati alternativne scenarije koje pripremaju, ipak treba navesti kako su neke europske zemlje (Velika Britanija, Nizozemska) zbog pandemije koronavirusa otkazale ovogodišnju maturu. Čeka li to i Hrvatsku, u ovom trenutku nitko od mjerodavnih ne želi nagađati, kao ni to jesu li mogući pomaci datuma državne mature, primjerice, za jesen.

– Trenutno su u razradi tri do četiri moguća scenarija, a u kontaktu smo i s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja koje će nam dati podatke o vremenskim okvirima koji su im potrebni za sve prethodno navede logističke izazove kako bismo ustanovili koji su scenariji najbolji – sve je što su jučer rekli iz MZO-a.

Pročitajte još

Do 8. travnja broj nezaposlenih dosegnuo je 150.372

Dulist

U SABORU IZGLASANI VOUCHERI ZA PUTOVANJA ‘Ovo je spas za likvidnost turističkih agencija, a putnik je u potpunosti zaštićen’

Dulist

U jeku pandemije u Hrvatskoj posao pronašlo više od 3500 ljudi

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija