Hrvatska

U PRIPREMI TRI SCENARIJA Uskoro nove informacije vezane za državnu maturu

Zasad još uvijek na snazi ostaje postojeći kalendar, prema kojemu se prvi, i to 16. svibnja, piše esej iz hrvatskog jezika. No, hoće li to tako i ostati, tek treba vidjeti, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) trenutačno priprema tri, četiri različita scenarija s tim u vezi, o kojima će pravodobno izvijestiti – poručili su u srijedu iz Ministarstva ministrice Blaženke Divjak, nakon što je nastava na daljinu ušla u osmi radni dan.

Ministarstvu stižu brojni upiti vezani za nastavak tog procesa, pa će idućih dana učenicima, nastavnicima i roditeljima poslati dodatne upute, piše Jutarnji list.

Ovaj tjedan bit će objavljene novosti vezane za pojačanu isporuku sadržaja za maturante, a MZO će vjerojatno već ovog četvrtka objaviti na koji će način to biti moguće. Posebne preporuke do kraja tjedna očekuju se i u vezi organizacije nastavnog dana, a bit će upućene svim osnovnim i srednjim školama, učenicima te njihovim roditeljima i skrbnicima, navode dalje.

Početkom travnja prema školama će ići i upute vezane za vrednovanja i ocjenjivanja učenika tijekom izvođenja nastave na daljinu, no u MZO-u ne žele zasad davati naznake u kojem će smjeru ta rješenja ići. Podsjećaju tek kako su od prvog dana online i televizijske nastave učitelji i nastavnici dobili mogućnost da, bez obzira na izostanak brojčanih ocjena, mogu na neki način vrednovati njihov rad i davati im o tome povratne informacije.

Bez obzira na to što prosvjetne vlasti još uvijek ustrajavaju na postojećem kalendaru državne mature i ne žele otkrivati alternativne scenarije koje pripremaju, ipak treba navesti kako su neke europske zemlje (Velika Britanija, Nizozemska) zbog pandemije koronavirusa otkazale ovogodišnju maturu. Čeka li to i Hrvatsku, u ovom trenutku nitko od mjerodavnih ne želi nagađati, kao ni to jesu li mogući pomaci datuma državne mature, primjerice, za jesen.

– Trenutno su u razradi tri do četiri moguća scenarija, a u kontaktu smo i s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja koje će nam dati podatke o vremenskim okvirima koji su im potrebni za sve prethodno navede logističke izazove kako bismo ustanovili koji su scenariji najbolji – sve je što su jučer rekli iz MZO-a.

Pročitajte još

Aladrović: Moguće spajanje ministarstva rada i ministarstva socijalne politike

Dulist

Vlada otpisuje najamninu za stanove i poslovne prostore u državnom vlasništvu

Dulist

Od sada zahtjev za ostvarivanje doplatka za djecu možete predati online

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija