Natrag
21.2.2019 21:07

facebook

twitter

google

rss

dulist

U politici ima puno prostora za žene

4.3.2013 @ 14:44 Mia Njavro Politika
3;3

Podijelite:

Okrugli stol na temu "Žene u politici" održan je danas u prostorijama dubrovačkog sveučilišta povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, a u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije.

Tom prilikom, zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Marija Vučković kazala je kako je paritet muškaraca i žena u regionalnoj samoupravi zadovoljavajući, te istaknula kako u Županiji ima pedeset posto pročelnica, no zabrinjavajuća  je činjenica da u gradovima i općinama gotovo uopće nema gradonačelnica, odnosno načelnica, dok su općinske vijećnice rijetkost.

Dubravka Šuica, potpredsjednica HDZ-a i zajednice žena Europske pučke stranke ETPW, istaknula je kako zastupljenost žena u aktualnom sazivu Europskog parlamenta iznosi 35 posto, dok u Vijeću Europe nijedna od 47 zemalja članica ne može slati izaslanstva na međunarodne skupove ako u njima nema barem trideset posto žena.

Također je naglasila kako će političke stranke od 2015. godine, ukoliko ne usvoje kvotu od 40 posto žena na izbornim listama i u tijelima vlasti, biti kažnjavane s novčanim kaznama. U Hrvatskom saboru trenutno ima 25 posto zastupnica što je ne toliko poražavajući podatak, no Šuica je upozorila na skroman udio žena na vodećim položajima u gospodarstvu i korporacijama.

Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika i SDP-ova saborska zastupnica Tatjana Šimac Bonačić istaknula je kako u Hrvatskom saboru ima mnogo prostora ze žene koje mogu aktivno sudjelovati u donošenju zakona kroz Odbore za zdravstvo, obitelj, mladež, sport , zatim putem amandmana, tematskih sjednica i slično. Naglasila je kako sadašnji saziv Vlade ima četiri žene u svom sastavu, što je ocijenila pozitivnim, ali iskazala zabrinutost činjenicom da od trinaest izbornih lista čak šest nema nijednu ženu.

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana