Politika

U politici ima puno prostora za žene

Okrugli stol na temu "Žene u politici" održan je danas u prostorijama dubrovačkog sveučilišta povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, a u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije.

Tom prilikom, zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Marija Vučković kazala je kako je paritet muškaraca i žena u regionalnoj samoupravi zadovoljavajući, te istaknula kako u Županiji ima pedeset posto pročelnica, no zabrinjavajuća  je činjenica da u gradovima i općinama gotovo uopće nema gradonačelnica, odnosno načelnica, dok su općinske vijećnice rijetkost.

Dubravka Šuica, potpredsjednica HDZ-a i zajednice žena Europske pučke stranke ETPW, istaknula je kako zastupljenost žena u aktualnom sazivu Europskog parlamenta iznosi 35 posto, dok u Vijeću Europe nijedna od 47 zemalja članica ne može slati izaslanstva na međunarodne skupove ako u njima nema barem trideset posto žena.

Također je naglasila kako će političke stranke od 2015. godine, ukoliko ne usvoje kvotu od 40 posto žena na izbornim listama i u tijelima vlasti, biti kažnjavane s novčanim kaznama. U Hrvatskom saboru trenutno ima 25 posto zastupnica što je ne toliko poražavajući podatak, no Šuica je upozorila na skroman udio žena na vodećim položajima u gospodarstvu i korporacijama.

Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika i SDP-ova saborska zastupnica Tatjana Šimac Bonačić istaknula je kako u Hrvatskom saboru ima mnogo prostora ze žene koje mogu aktivno sudjelovati u donošenju zakona kroz Odbore za zdravstvo, obitelj, mladež, sport , zatim putem amandmana, tematskih sjednica i slično. Naglasila je kako sadašnji saziv Vlade ima četiri žene u svom sastavu, što je ocijenila pozitivnim, ali iskazala zabrinutost činjenicom da od trinaest izbornih lista čak šest nema nijednu ženu.

Pročitajte još

MINI SUKOB Kako je Pezo izgurao Matušića s liste za Sabor

Andrea Falkoni Račić

ČEKA SE ODLUKA SREDIŠNJICE HDZ-a Franković u reizbor tek nakon lokalnih izbora?

Dulist

PLENKOVIĆ U ORAŠCU U desetoj izbornoj jedinici kolege se vode ključnim načelima dubrovačke diplomacije

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija