Aktualno

U PETAK Sanitat nastavlja sa zamagljivanjem protiv komaraca

U PETAK Sanitat nastavlja sa zamagljivanjem protiv komaraca

Sanitat nastavlja sa zamagljivanjem protiv komaraca (larvicidna dezinsekcija).

U petak 30. kolovoza (od ponoći pa nadalje) zamagljivanjem će se obuhvatiti Riđica, Mrčevo, Kliševo, Gromača, Ljubač, Orašac, Trsteno, Brsečine i Dubravica. Istog dana, od 1 sat (iza ponoći) zamagljivanjem će se obuhvatiti Lopud.

Također, zamagljivanjem će se obuhvatiti i područje Župe dubrovačke u idućim terminima:

2.9.2019. god. Područje Plata i Solina
3.9.2019. god. Područje Krstaca, Mlina i Popolice
4.9.2019. god. Područje od ambulante do mljekare, Srebreno i Kupari
5.9.2019. god. Područje od mljekare do Mandaljene, Kuparsko polje i Blato
6.9.2019. god. Područje Čibače, Gornjeg i Donjeg Brgata, Postranje, Grbavac, Martinovići,
Makoše i Buići

-Skrećemo pažnju građanima, posebno onima koji boluju od astme ili drugih bolesti dišnih organa, da za vrijeme zamagljivanja zatvore vrata i prozore. Također upozoravamo vozače na povećani oprez u prometu za vrijeme trajanja akcije. Posebno se upozoravaju pčelari da za vrijeme zamagljivanja drže pčele u košnicama, dok se u potpunosti ne raziđe insekticidna magla – ističu iz Sanitata. U slučaju nepovoljnih klimatskih prilika, kao što su kiša ili pojačan vjetar, akcija se odgađa za sljedeći dan.

Pod pojmom larvicidne dezinsekcije podrazumijeva se sprječavanje razvoja i uništavanje razvojnih oblika komaraca (jajašaca, ličinki, kukuljica). Na javnim površinama larvicidnu dezinsekciju provodi ovlašteni DDD koncesionar od travnja do listopada. Obrađuju se potencijalna legla komaraca koja se ne mogu ukloniti: ulični slivnici oborinske vode, druge manje nakupine vode na javnim površinama (fontane i sl.) i nakupine kišnice koje se ne mogu ukloniti (u gumama, različitim kontejnerima) na zapuštenim javnim površinama
Na privatnim površinama, a nakon prijave građana, lokacije pojedinih žarišta tigrastog komarca se provjeravaju i upućuju DDD koncesionaru radi tretmana. Na površinama oko kuća, u okućnicama, u dvorištima i u vrtovima treba obraditi legla koja se ne mogu ukloniti, slivnike oborinske vode, druge odvodne sifone u dvorištima kuća, legla u/oko septičkih/crnih jama, vodospremnike i bačve za zalijevanje u vrtovima i druge nakupine zaostale vode (u gumama, dekorativnim bazenima i fontanama, brodicama i dr. različitim kontejnerima). Obrada se mora obaviti uz pristanak vlasnika ili predstavnika vlasnika. Prije provedbe kemijskih mjera potrebno je fizički ukloniti legla ukoliko je to moguće.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist