Aktualno

U PETAK Sanitat nastavlja sa zamagljivanjem protiv komaraca

Sanitat nastavlja sa zamagljivanjem protiv komaraca (larvicidna dezinsekcija).

U petak 30. kolovoza (od ponoći pa nadalje) zamagljivanjem će se obuhvatiti Riđica, Mrčevo, Kliševo, Gromača, Ljubač, Orašac, Trsteno, Brsečine i Dubravica. Istog dana, od 1 sat (iza ponoći) zamagljivanjem će se obuhvatiti Lopud.

Također, zamagljivanjem će se obuhvatiti i područje Župe dubrovačke u idućim terminima:

2.9.2019. god. Područje Plata i Solina
3.9.2019. god. Područje Krstaca, Mlina i Popolice
4.9.2019. god. Područje od ambulante do mljekare, Srebreno i Kupari
5.9.2019. god. Područje od mljekare do Mandaljene, Kuparsko polje i Blato
6.9.2019. god. Područje Čibače, Gornjeg i Donjeg Brgata, Postranje, Grbavac, Martinovići,
Makoše i Buići

-Skrećemo pažnju građanima, posebno onima koji boluju od astme ili drugih bolesti dišnih organa, da za vrijeme zamagljivanja zatvore vrata i prozore. Također upozoravamo vozače na povećani oprez u prometu za vrijeme trajanja akcije. Posebno se upozoravaju pčelari da za vrijeme zamagljivanja drže pčele u košnicama, dok se u potpunosti ne raziđe insekticidna magla – ističu iz Sanitata. U slučaju nepovoljnih klimatskih prilika, kao što su kiša ili pojačan vjetar, akcija se odgađa za sljedeći dan.

Pod pojmom larvicidne dezinsekcije podrazumijeva se sprječavanje razvoja i uništavanje razvojnih oblika komaraca (jajašaca, ličinki, kukuljica). Na javnim površinama larvicidnu dezinsekciju provodi ovlašteni DDD koncesionar od travnja do listopada. Obrađuju se potencijalna legla komaraca koja se ne mogu ukloniti: ulični slivnici oborinske vode, druge manje nakupine vode na javnim površinama (fontane i sl.) i nakupine kišnice koje se ne mogu ukloniti (u gumama, različitim kontejnerima) na zapuštenim javnim površinama
Na privatnim površinama, a nakon prijave građana, lokacije pojedinih žarišta tigrastog komarca se provjeravaju i upućuju DDD koncesionaru radi tretmana. Na površinama oko kuća, u okućnicama, u dvorištima i u vrtovima treba obraditi legla koja se ne mogu ukloniti, slivnike oborinske vode, druge odvodne sifone u dvorištima kuća, legla u/oko septičkih/crnih jama, vodospremnike i bačve za zalijevanje u vrtovima i druge nakupine zaostale vode (u gumama, dekorativnim bazenima i fontanama, brodicama i dr. različitim kontejnerima). Obrada se mora obaviti uz pristanak vlasnika ili predstavnika vlasnika. Prije provedbe kemijskih mjera potrebno je fizički ukloniti legla ukoliko je to moguće.

Pročitajte još

STIGAO IZ ITALIJE Muškarac u izolaciji u OB Dubrovnik zbog sumnje na koronavirus

Dulist

ZBOG KORONAVIRUSA Ministarstvo predložilo zabranu posjeta domovima za starije i djecu

Dulist

ALH Nismo osjetili značajnije posljedice koronavirusa, ali su mjere zaštite pojačane

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija