Kultura

U PETAK Izložba slika dubrovačkog umjetnika i kapetana Stjepka Mamića

U PETAK Izložba slika dubrovačkog umjetnika i kapetana Stjepka Mamića

Samostalna izložba slika dubrovačkog umjetnika i kapetana Stjepka Mamića otvorit će se u Galeriji Sebastian u petak 8. prosinca 2017. u 18 sati. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković.

Međunarodno poznati umjetnik Capt. Stjepko Mamić privukao je pozornost međunarodnog kruga kolekcionara i kritičara umjetnosti koji su privučeni svojim šarolikim, morskim mističnim stilom i karizmatičnom osobnošću. Ciklus slika koji će umjetnik predstaviti u Galeriji Sebastian ukazuje na umjetnikovu vezanost uz njegov životni prostor te njegovo nekadašnje putovanje koje prožimaju osjećaji idilične morske arkadije kao i sjene nekih prošlih svjetova koji trepere u svakodnevnom životu. Izložba se sastoji od ukupno više od dvadesetak slika stvorenih kombiniranom tehnikom na platnu na kojima umjetnik čvrstim, sigurnim i svježim potezima kista interpretira karakteristična stanja i situacije mora i podmorja, života i suživota ljudi s njihovom okolinom i vladajućom vremenskom situacijom, upisanih u scene emotivne bliskosti.

Iz predgovora katalogu kustosice Andree Batinić Ivanković: ‘U sinergiji blage ekspresionističke gestualnosti protkane intimističkim doživljajima, capt. Stjepko Mamić svojim uprizorenjima odražava dodir konstante izgleda pojedinih bića i tvari uz bljesak trenutaka kojima povezuje snagu iskonske ljepote i vitaliteta svjetla u boji. Kapetanovi prizori daju svojevrsne odgovore na kojekakva pitanja aktualnog slikarskog izričaja, reakcije na podijeljeni i iscrpljeni svijet te na realistične prizore svakidašnjice koji poništavaju baštinu i čistoću života. Ipak, na njegovim slikama nema grča, sve je ovdje blago i bezbolno ispunjeno lirskom darovitošću kojom se brani pravo na snove, ljepotu i želje. Između ostalog, razvidna je i umjetnikova stalna potraga za gotovo izgubljenom harmonijom svijeta; on sklapa oči da bi uklonio svaku agresivnost te da bi u raskoši sanjanoga i evokaciji radosnih doživljaja osjetio trenutke sreće i umirenja.’

Stjepko Mamić rođen je, živi i radi u Dubrovniku. Tehnike suvremenog slikarstva usavršavao je na Akademiji du Port-Royal u Parizu (prof. Jean Maxim Relange i prof. Dina Pickard) te na Akademiji D’Arte u Firenci (Italija Prof. Sonia De Franceschi). Izvor Stjepkove umjetnosti leži u moru. Čvrsto povezan s morem i prirodom uspijeva uliti ‘more’ na platno i stvoriti jedinstvene slike. U novijim djelima Stjepko istražuje nove materijale i umjetničke ideje, često koristi boje za staklo i keramiku u kombinaciji s akrilom, pigmentima i zlatnim ili srebrnih listićima (nove i stare tehnike) stvaraju zapanjujuće djela i mnogi kritičare umjetnosti: Paolo Levi, Vittorio Sgarbi, Anna Francesca Biondolillo, Salvo Nugnes, Mariarosaria Belgiovine, Salvatore Russo itd. napisali su umjetničke recenzije o Stjepkovim slikama, a nalaze se u brojnim umjetničkim knjigama, katalozima, časopisima i online izdanjima. Stjepkove slike nalaze se u brojnim galerijama, muzejima i privatnim zbirkama širom svijeta. Za svoje djela primio je mnoge međunarodne nagrade. Član mnogih međunarodnih umjetničkih udruga, kao što su: Fondation Taylor, Pariz, Francuska; Société des Artistes Indépendants, Pariz, Francuska; Accademia Culturale Europea, Rim, Italija; Hrvatsko društvo likovnih umjetnika-Dubrovnik (HDLU-Dubrovnik); ICAF – Međunarodna federacija za kulturu i umjetnost, Južna Koreja; Art Nation, Međunarodna udruga umjetnika, München, Njemačka; Gogyoshi Art Project International i druge. Izlagao je s samostalno i s grupama autora u Hrvatskoj i svijetu (Bosna i Hercegovina, Danska, Francuska, Italija, Švicarska, Velika Britanija, Belgija, SAD, Brazil, Japan, Južna Koreja, Škotska, Makedonija, Nizozemska, Slovačka i Iran).

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist