Aktualno

U OŽUJKU ‘FINALE’ Predstavljena dva važna dokumenta za Europsku prijestolnicu kulture

Izvješće o kandidaturi Dubrovniku za Europsku prijestolnicu kulture za razdoblje od 1. lipnja do 30. studenog 2015. te Akcijski plan za provedbu Strategije razvoja kulture za razdoblje 2016.-2018. predstavljeni su danas u Maloj vijećnici Grada Dubrovnika.

Novinarima su ova dva značajna dokumenta predstavile zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić i pročelnica UO za kulturu i baštinu Ana Hilje, a ususret 12. sjednici Gradskog vijeća koja će se održati idući ponedjeljak. Naime, dokumenti će se tada naći i pred gradskim vijećnicima.

-Akcijski plan zapravo potvrđuje nastojanje Grada Dubrovnika da se uspostavi jedan jasan i dugoročan sustav kulturnih planiranja. Grad Dubrovnik izdvaja velika sredstva za potrebe u kulturi, time zapravo i nosimo odgovornost da kolektivno donesemo ovaj Akcijski plan, kojim se implementiraju ciljevi koji proizlaze iz strategije razvoja kulture našeg grada – kazala je među ostalim Šimac Bonačić, dodavši kako je Akcijski plan sveobuhvatan te kako široko shvaća kulturu u kontekstu održivog razvoja, od baštine, preko suvremenog kulturnog stvaralaštva do turizma i kreativnih industrija.

Već u ožujku znat će se tko osvaja konačnu titulu Europske prijestolice kulture 2020. godine, a do 10. veljače treba biti predana kandidacijska knjiga, kazala je Hilje, dodavši i to kako je još puno posla pred njima.

– Kanididacijska knijga mora imati maksimalno stotinu stranica, a u njoj moramo odgovoriti na sva zadana pitanja te ujedno i nadopuniti prvu kandidacijsku knjigu – kazala je Hilje, ističući i to kako ih je u drugom krugu kandidature dočekao ‘velik posao’.

-Prema naputcima povjerenstva EPK, morali smo proširiti koncept ‘grada u nastajanju’ te smo se okrenuli detaljno toj razradi – kazala je Hilje.

Također je dodala ‘pojačavanje’ osvještenosti o kulturnim raznolikostima Europe, te suradnju s umjetnicima iz drugih krajeva. Također, ojačan je i tim koji radi na ovom projektu, odnosno dvadesetak velikih različitih projekata.

Na konferenciji je istaknuto i to kako te potrebna evaluacija i monitoring dosadašnjeg rada. Za Grad Dubrovnik to će napraviti Sveučilište u Dubrovniku i američki koledž RIT, a oni će raditi i procjenu rizika planiranih radnji.

Pročitajte još

UPISI Na Sveučilištu u Dubrovniku ostalo 260 slobodnih mjesta za jesenski rok

Dulist

DON IVO ZEČEVIĆ Osjećam da sam s nekim projektima tek započeo, a moramo otići

Leona Rašica

OBITELJ GRBIĆ PAJO Pomadore, poveruni, tikvice… U njih je sve eko!

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija