Aktualno

U OŽUJKU ‘FINALE’ Predstavljena dva važna dokumenta za Europsku prijestolnicu kulture

Izvješće o kandidaturi Dubrovniku za Europsku prijestolnicu kulture za razdoblje od 1. lipnja do 30. studenog 2015. te Akcijski plan za provedbu Strategije razvoja kulture za razdoblje 2016.-2018. predstavljeni su danas u Maloj vijećnici Grada Dubrovnika.

Novinarima su ova dva značajna dokumenta predstavile zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić i pročelnica UO za kulturu i baštinu Ana Hilje, a ususret 12. sjednici Gradskog vijeća koja će se održati idući ponedjeljak. Naime, dokumenti će se tada naći i pred gradskim vijećnicima.

-Akcijski plan zapravo potvrđuje nastojanje Grada Dubrovnika da se uspostavi jedan jasan i dugoročan sustav kulturnih planiranja. Grad Dubrovnik izdvaja velika sredstva za potrebe u kulturi, time zapravo i nosimo odgovornost da kolektivno donesemo ovaj Akcijski plan, kojim se implementiraju ciljevi koji proizlaze iz strategije razvoja kulture našeg grada – kazala je među ostalim Šimac Bonačić, dodavši kako je Akcijski plan sveobuhvatan te kako široko shvaća kulturu u kontekstu održivog razvoja, od baštine, preko suvremenog kulturnog stvaralaštva do turizma i kreativnih industrija.

Već u ožujku znat će se tko osvaja konačnu titulu Europske prijestolice kulture 2020. godine, a do 10. veljače treba biti predana kandidacijska knjiga, kazala je Hilje, dodavši i to kako je još puno posla pred njima.

– Kanididacijska knijga mora imati maksimalno stotinu stranica, a u njoj moramo odgovoriti na sva zadana pitanja te ujedno i nadopuniti prvu kandidacijsku knjigu – kazala je Hilje, ističući i to kako ih je u drugom krugu kandidature dočekao ‘velik posao’.

-Prema naputcima povjerenstva EPK, morali smo proširiti koncept ‘grada u nastajanju’ te smo se okrenuli detaljno toj razradi – kazala je Hilje.

Također je dodala ‘pojačavanje’ osvještenosti o kulturnim raznolikostima Europe, te suradnju s umjetnicima iz drugih krajeva. Također, ojačan je i tim koji radi na ovom projektu, odnosno dvadesetak velikih različitih projekata.

Na konferenciji je istaknuto i to kako te potrebna evaluacija i monitoring dosadašnjeg rada. Za Grad Dubrovnik to će napraviti Sveučilište u Dubrovniku i američki koledž RIT, a oni će raditi i procjenu rizika planiranih radnji.

Pročitajte još

PRAVI SPECIJALITETI Evo što vas očekuje u nastavku Good Food Festivala

Dulist

Uz OTP banku do besplatne godišnje pretplate za VK Jug AO

Dulist

ZLONAMJERAN SOFTWARE Lažirana adresa elektroničke pošte Porezne uprave

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija