Aktualno

U obruču vatre i medija

U obruču vatre i medija

Tri velika požara koja su u prvoj polovici kolovoza buknula na području Dubrovačko-neretvanske županije, od Plata u Župi dubrovačkoj, preko Mokošice do Komina pokazala su nužnost stvaranja operativnog centra na razini Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije, koji bi koordinirao informacije s medijima.

Jer, iako su mediji sa svih ovih požarišta dobivali ažurne i pravovremene informacije od samog županijskog vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića, bilo je trenutaka kada on informaciju nije bio u mogućnosti dati. Iz razumljivih i realnih razloga jer mu je naravno primarni zadatak zapovijedati na terenu i koordinirati svim vatrogasnim snagama. No, svaka Simoviću čast, ukoliko nije bio u mogućnosti odmah odgovoriti na poziv, isti bi uzvratio u prvom slobodnom trenutku.

A u to vrijeme novinari su drugdje pokušavali doći do informacija, pa i preko Županijskog centra 112, koji bi nas upućivao na zapovjednike s terena.
 
Novinari obavještavali PR službu
 
Velike koristi mediji nisu imali niti od službe za odnose s javnošću Državne uprave za zaštitu i spašavanje, jer se upravo duListu dogodilo da smo im proslijedili informacije dobivene od zapovjednika Simovića (!).

Izvješća koja DUZS objavljuje na svojim internetskim stranicama o požarima u priobalju također nisu od velike koristi, jer su informacije previše šture, a ni ne objavljuju se toliko često koliko to medijima, posebno web portalima treba. Jer, činjenica je da se stanje na požarištima mijenja iz minute u minutu, posebno ako je u igri veliki vjetar.

Sve to nametnulo je potrebu bolje organizacije na samoj županijskoj razni. Toga je svjestan i sam Stjepan Simović, najavivši kako će se sad, nakon ovih velikih požara, u Županijskoj vatrogasnoj zajednici morati poraditi na tome.

– Logično bi bilo da o velikim požarima stožeri daju informacije kad se osnuju, ali često su zapovjednici ti koji medijima daju informacije. Ja sam na svakom požaru, i manjem, a kamoli većem, i potrudim se svima dati informaciju. No, postoje i trenutci kad jednostavno to niste u mogućnosti učiniti, posebno u trenutcima kad se donose neke ključne odluke, kad se brane kuće i kad su životi u pitanju. Tada nemate vremena razgovarati nego morate zapovijedati – govori Simović, dodavši kako bi na razini županijske zajednice morao zaživjeti taj dio operativnog centra, kojemu bi on kao županijski vatrogasni zapovjednik jednom ili dva puta dnevno davao informacije, koje bi se onda prosljeđivale dalje medijima.

Kakvo rješenje nam je ponudio Simović pročitajte u novom broju tjednika duList koji se od srijede nalazi u prodaji.

Pročitajte još

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist

Brzobrodska linija Split-Dubrovnik ponovno plovi od petka

Dulist