Aktualno

U OB Dubrovnik nedostaje lijekova!

U OB Dubrovnik nedostaje lijekova!

Dio bolnica na Jadranu ostao je bez lijekova i to zbog nedostatka novca.

Među bolnicama u kojima je posebno alarmantno stanje  je i dubrovačka Opća bolnica, uz one u Zadru i Puli, a od dobavljača lijekova odnosno veledrogerija nabavljaju se samo osnovni lijekovi. Sve te bolnice od danas rade samo po hitnom programu, odnosno saniraju se samo hitni slučajevi te ozbiljne kronične bolesti. 

Kako je za index.hr izjavio ravnatelj Branko Bazdan u dubrovačkoj bolnici već nedostaje lijekova za karcinome među kojima i citostatici te pojedinih antibiotika koji spadaju u skupinu skupih lijekova, i to ni više ni manje nego u srcu turističke sezone!

Problem je u tome što ministar zdravlja Rajko Ostojić nije uplatio obećani dio novca za Opće bolnice, kojima je osnivač županija. Financijski su sanirani samo Klinički bolnički centri koji su pod direktnom ingerencijom države.
No, na taj način bolnice u manjim gradovima diskriminirane su odnosu na veće gradove koje imaju Kliničke bolničke centre.

-Da je stanje alarmantno obavijestio sam jutros ministra zdravlja. Radimo pod restrikcijama i po 'hitnom programu', a već nam nedostaju neki lijekovi za liječenje karcinoma među kojima su i citostatici te dio antibiotika koji spadaju u kategoriju skupih 'lijekova'. Dobio sam obećanja kako će se problem hitno riješiti- rekao ravnatelj dubrovačke bolnice Branko Bazdan, koji se nada da će pomoć stići na vrijeme.

Da do uplate novca nije došlo, i da postoji problem potvrdio je u razgovoru za Index i ministar zdravlja Rajko Ostojić. No, Ostojić dodaje da se našlo rješenje. Naime, on je razgovarao s predstavnicima veledrogerija i s pojedinim ravnateljima bolnica te smatra kako problema zapravo više ni nema.  

-Ministarstvo zdravlja izašlo je i ovaj put u susret općim bolnicama te smo danas postigli dogovor. Razgovarao sam s ravnateljima bolnica kao i s veledrogerijama te smo pronašli rješenje. Naglašavam kako problema s nestašicom lijekova nema, odnosno neće ih biti – rekao je Ostojić dodajući kako će se nekim bolnicama na Jadranu po prvi puta honorirati činjenica da rade većim kapacitetom zbog turističke sezone te će im biti uplaćena dodatna sredstva.
Iz tih sredstava, objasnio je, moći će se platiti dugovi koje bolnice imaju prema veledrogerijama kako bi se nastavila normalna opskrba lijekovima.

Prema neslužbenim informacijama do kojih je došao Index, ministar je zaista jučer pregovarao s veledrogerijama te se pokušalo naći rješenje. No, navodno ni veledrogerije trenutno ne posjeduju znatan dio lijekova jer im dobavljači ne plaćaju. Tako bi i dalje za neke bolnice mogao ostati problem s nestašicom lijekova .

-Kliničke bolnice pod izravnom su ingerencijom države odnosno Ministarstva dok su Opće bolnice pod nadležnošću Županija. Unatoč tome u travnju ove godine sanirali smo dugove svih bolnica. No, neke opće bolnice i nakon toga nastavile su s nerentabilnim poslovanjem. Sada se odjednom ponovno postavlja pitanje dugova prema veledrogerijama od strane općih bolnica. Stanje je u nekim općim bolnicama jednostavno financijski neodrživo i moramo nekako riješiti taj problem-pokušao je objasniti situaciju ministar Ostojić dodajući da je Ministarstvo uplatilo novac kliničkim bolnicama jer je to obveza iz zakona. 

Prema Ostojiću, problem leži u financijski neodgovornim upravama općih bolnica kao i pojedinim gradovima i županijama koji i dalje troše više nego što imaju.

Valja naglasiti kako je Ministarstvo zdravlja u travnju ove godine saniralo sve dugove općih bolnica i kliničkih bolnica koje su imali do 31. prosinca 2011. godine. Kada su se sanirali stari dugovi, u ministarstvu su bili uvjereni da će od sada bolnice početi rentabilno poslovati.  U Kliničkim bolničkim centrima nad kojima je nadležno Ministarstvo problema više nema, jer su ovog mjeseca uplaćeni iznosi koji su se po zakonu bili dužni uplatiti, dok je  ukupan dug bolnica prema dobavljačima lijekova iznosio oko 2,5 milijardi kuna. Od tog iznosa 700 milijuna kuna otpadalo je dug koji je stariji od godinu dana. 
 

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist