PolitikaUrednički izbor

U OB DUBROVNIK NA IZMAKU SNAGA SDP: ‘Ministre Kujundžiću, jeste li slijepi?’

U OB DUBROVNIK NA IZMAKU SNAGA SDP: 'Ministre Kujundžiću, jeste li slijepi?'

‘Posljednjih nekoliko godina svjedoci smo sustavnog zapuštanja Opće Bolnice Dubrovnik od strane Županijskih i državnih institucija. Naša bolnica skrbi o žiteljima Dubrovačko neretvanske županije, ali i susjedne nam BIH već godinama. Opća Bolnice Dubrovnik izgrađena je s ponosom, da bi građani koji su godinama izdvajali svoj novac imali uvijek dostupnu zdravstvenu skrb. Ta skrb na izmaku je snaga. Iako se kadar koji je zaposlen u dubrovačkoj bolnici uvelike trudi te iako je čovjek ključ zdravstva, dugovi u kojima se bolnica nalazi, bacili su ovu instituciju te njezine zaposlenike na koljena’, pišu iz SDP-a Dubrovačko-neretvanske županije. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

‘Liječnika ima sve manje, a Opća bolnica Dubrovnik prisiljena je pomoć tražiti od drugih bolnica. Da apsurd bude veći, naša bolnica bit će kažnjena za svoje očajničke poteze kojima se trudi zadovoljiti svoju osnovnu zadaću, kvalitetnu skrb o pacijentu. Dokaz je to totalnog kolapsa sustava u Hrvatskoj, na svim razinama. Ne možemo se ne zapitati što je to središnja zdravstvena ustanova Dubrovačko-neretvanske županije trebala reći pacijentu koji čeka na pomoć, možda odbiti mu pružiti uslugu i poslati ga kući?!

Na žalost odgovorni i danas šute, šuti ministar Milan Kujundžić kojemu je, eto, očito draža Bosna i Hercegovina jer je tamo, unatoč dobrom funkcioniranju bolnice u Mostaru, čest gost i još češći donator novca građana Republike Hrvatske. Našu bolnicu i njezine probleme očito ne želi vidjeti.

Ministre Kujundžiću želite li ostaviti preko 120 000 ljudi bez bolnice i adekvatne zdravstvene skrbi? Ministre Kujundžiću trebamo li se svi mi, stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije, liječiti u Mostaru?

Vlada je na svojoj sjednici u veljači ove godine donijela odluku da se iz državnog proračuna izdvoji 40 milijuna kuna za poticanje sustava zdravstva u Bosni i Hercegovini, a taj će se novac tijekom godine doznačavati Sveučilišnoj bolnici u Mostaru za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova za potrošni i ugradbeni materijal. Ministre pa znate li vi bilancu Opće bolnice Dubrovnik? Pa iz aviona se vidjelo tada što će se dogoditi sa bolnicom u Dubrovniku. Zašto ste davali novce drugim državama, a niste pomogli bolnicama u svojoj državi?

Opet smo na onoj što južnije to tužnije, tuga je na licima svih onih koji su bolesni, stari i koji trebaju pomoć. Sve je više onih koji ne mogu pravodobno dobiti zdravstvenu uslugu u Općoj bolnici Dubrovnik i o svom trošku odlaze u druge bolnice, ali pitamo Vas do kada?

Žalosno je da je odluka o potpomaganju mostarske bolnice donesena nauštrb svih drugih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj pa i one dubrovačke koju ste u veljači, kad je sjednica Vlade održana u Dubrovniku, mogli obići i vidjeti njeno stanje. Mogli ste porazgovarati sa zaposlenima pa onda donijeti odluku o financiranju i vjerojatno boljem rasporedu navedenih 40 milijuna kuna na sjednici koja je uslijedila nakon one održane u Dubrovniku.

Ne, dubrovačku bolnicu posjetili ste kad je trebalo pobrati pohvale za Objedinjeni hitni bolnički prijem čiji se malobrojni zaposlenici žale na manjak osoblja i ističu činjenicu kako im nedostaju 23 medicinske sestre za kvalitetnu medicinsku skrb.

Do kada će žitelji Dubrovačko-neretvanske županije nositi teret zdravstvenog kolapsa? Imamo samo jednu bolnicu u Županiji, a ni nju ne uspijevamo zadržati na nivou, no vi očito mislite drugačije, jer ste vjerojatno uljuljani zaključkom sa tematske sjednice Županijske skupštine DNŽ kako nam je zdravstvo na visokoj razini. Ili niste, nego Vas jednostavno nije briga, jer se na toj tematskoj sjednici niste ni pojavili, niti za nju iskazali interes. Ministre Kujundžiću tražimo od Vas da zatražite sredstva za saniciju dugova bolnica u RH na hitnoj sjednici vlade jer je zbog Vaše neodgovornosti zdravstveni sustav ozbiljno ugrožen?’, stoji u potpisu Županijski odbor SDP-a Dubrovačko-neretvanske županije.

Pročitajte još

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović

[VIDEO] Silente objavio novi singl. Sviđa li vam se?

Dulist