Natrag
23.4.2019 10:49

facebook

twitter

google

rss

dulist

U NJEGOVOM ATELIJERU Kakve uspomene imamo na velikog Đura Pulitiku?

2.3.2018 @ 7:51 Dulist Kultura

Podijelite:

Umjetnička galerija Dubrovnik danas  s početkom u 19 sati organizira predavanje povjesničarke umjetnosti i konzervatorice mr. sc. Maje Nodari ‘Uspomena na Đura Pulitiku’ u Atelijeru Pulitika.

Sjećanja će biti vezana, u ovoj prigodi, za prostor atelijera, s osvrtom na aktualni postav, te pripovijest upravo o tom prostoru, koji je Pulitiki bio drugi dom. Novi stalni postav pripremila je dr. sc. Rozana Vojvoda, viša kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik posebno za ovogodišnju Noć muzeja koja se održala 26. siječnja, kada smo obilježili 96. godišnjicu rođenja Đura Pulitike.

Nakon predavanja, klaviristica Ivana Jelača, odsvirat će ‘Nocturno za Đura’ u Galeriji Dulčić Masle Pulitika. Na programu su ‘Nocturna’ Ferda Livadića i Frédérica Chopina.

Đuro Pulitika, poznati dubrovački slikar rodio se 1922. godine na Bosanci. Slikarsko iskustvo stekao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu da bi se nakon završetka Akademije vratio u rodni Dubrovnik, gdje je živio i stvarao. Prvi put samostalno izlaže 1953. g. u Salonu LIKUM-a u Dubrovniku. Zajedno s Antunom Maslom i Ivanom Dulčićem činio je poznati dubrovački slikarski trolist. Do kraja života izlagao je na više od 50 samostalnih izložbi (Dubrovnik, Split, Zagreb, Milano, Rim, Pariz, New York…) te na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Godine 1973. njegova je slika primljena u trajni postav galerije sakralne umjetnosti u Vatikanskim muzejima u Rimu.

Dobitnik je niza nagrada, diploma i odličja. Godine 1993. dobiva Nagradu Grada Dubrovnika za životno djelo, a Nagradu Vladimir Nazor, također za životno djelo, primio je 1997. godine.
Đuro Pulitika umro je 14. prosinca 2006. godine u Dubrovniku.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana