Zanimljivosti

U New Yorku preminuo vlasnik najljepše dubrovačke vile

U New Yorku preminuo vlasnik najljepše dubrovačke vile

Robert H. Benmosche, vlasnik jedne od najljepših vila u Dubrovniku Ville Splendid, preminuo je u petak u New Yorku u 70. godini života.

Benmosche, američki Židov poljsko-litvanskog podrijetla, bio je jedan od najbogatijig Amerikanaca. S velikim iskustvom s Wall Streeta Benmosche je 2009. godine došao u žižu medijske pozornosti u SAD-u, kad je preuzeo AIG – American International Group, jednu od najvećih osiguravajućih kuća na svijetu koja se našla u ogromnim problemima. Iskoristio je prijateljstvo s predsjednikom Barackom Obamom, koji je AIG-u, tvrtci s više od 110 tisuća zaposlenih, dao 182 milijarde dolara.

a upravo je iz ove vile izveo akciju spašavanja AIG-a. Naime, Amerikanci su mu zamjerali da se odmara u Dubrovniku dok AIG tone, ali je on isticao kako mu je za uspravljanje tvrtkom dovoljan internet i mobitel.

Prostor Ville Spledid, inače bivša diskoteku, na Masarykovom putu u Uvali Lapad kupio je 1999. godine (navodno za milijun dolara) i godinama u nju ulagao. U međuvremenu je kupio i vinograd na Pelješcu, a iz Kalifornije donio 1500 mladica Zinfandela te počeo s proizvodnjom vina.

– Kad dođeš ovdje, odjednom počneš cijeniti svijet u kojem živiš – rekao je 2009. u razgovoru za Reuters, u kojem je spomenuta i cijena od 400 eura za noć u jednoj sobi njegove ville.

Benmoscheu je 2010. godine dijagnosticiran rak pluća s kojim se borio punih pet godina. U kolovozu prošle godine stanje mu se pogoršalo pa ga je na čelu AIG-a naslijedio Peter D. Hancock.

Iza Benmoschea su ostali supruga Denise, dvije kćeri, sin i šestero unučadi.

 

Izvor: Jutarnji list/Foto: www.villasplendid.com

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1945. U New Yorku umro znameniti brodovlasnik Božo Banac

Dulist