Natrag
17.2.2019 04:53

facebook

twitter

google

rss

dulist

U nedjelju “Kolende i božićne pjesme” u Slobodi

10.12.2013 @ 14:18 Baldo Marunčić Kultura
12;12

Podijelite:

Dubrovački ogranak Matice hrvatske i Dubrovačke knjižnice i ove će godine, šesti put za redom, održati završnu večer radionice „Kolende i božićne pjesme“, i to u nedjelju, 15. prosinca u 19 sati u kinu Sloboda.

Na najavnoj konferenciji za medije voditeljice radionice Paola Dražić Zekić i Sanja Dražić istaknule su kako je na ovogodišnjoj radionici sudjelovalo preko 70 djece iz dubrovačkih vrtića i osnovnih škola, koji su u proteklim tjednima učili pjevati i svirati božićne pjesme i kolende dubrovačkog kraja.

– U kinu Sloboda će nam biti toplo, a bit će i dovoljno mjesta za sve roditelje i druge zainteresirane. Sudjeluju djeca od vrtićke dobi, sa samo četiri godine koji još ne znaju ni čitati ni pisati ali su jako redoviti na vježbama, pa sve do osmaša – kazala je Paola Dražić Zekić.
– Ove godine imamo jako puno novih članova. Hvala Umjetničkoj školi Luke Sorokočevića koja nam je omogućila prostor. U zboru imamo 40-ak članova, od toga barem 20 novih – dodala je Sanja Dražić.

– Za radionicu nije bilo audicije niti smo provjeravale tko ima sluha ili ne, nego nam je bilo bitno da djeca žele sudjelovati, pjevati i svirati. Bitno je da se tradicija nastavlja. Bilo je strašno pred nekoliko godina slušati kolendare koji bi s kolendavanjem stali nakon pola strofe. Matica hrvatska prepoznala je našu inicijativu i uvrstila ovu radionicu u svoju redovnu djelatnost. Zato se rado sjećamo i Ivane Burđelez, koja je uvijek bila presretna zbog naših koncerata – rekla je Dražić Zekić.

Na koncertu će biti izvedeno sedam kolendi i šest božićnih pjesama, od Zatona, preko Rijeke dubrovačke i cavtata do Kalamote i Mljeta. Ove godine mali kolendari pošli su i malo šire, do Vela Luke.
– Velolučka kolenda je nova na repertoaru. Imao puno teksta i vrlo je zahtjevna, ali svladat ćemo je do koncerta – kazala je Paola Dražić Zekić.

Na konferenciji za medije sudjelovala su i tri mala kolendara – Tana Michl, Antoneta Gončin i Ante Matijević. Tana Michl, koja svira klarinet, kazala je kako joj je, od sedam koliko ih je naučila, najdraža cavtatska kolenda te da najradije kolendava s rođacima. Antoneti Gončin, koja svira violinu, najdraža je dubrovačka kolenda, a i njene dvije sestre sudjeluju u pjevačkom zboru. Ante Matijević svira gitaru, a kao Kalamotezu mu je najdraža kalamotska kolenda.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana