Kultura

U Mimari otvorena retrospektivna izložba Asima Hebiba

U Mimari otvorena retrospektivna izložba Asima Hebiba

U Muzeju Mimara u Zagrebu u četvrtak otvorena je retrospektivna izložba dubrovačkog umjetnika Asima Hebiba, a izložba je prvotno bila predstavljena dubrovačkoj publici i to u Galeriji Dulčić Masle Pulitika u periodu od 26. siječnja do 17. ožujka. U Zagrebu se izložba može pogledati do 25. kolovoza, a kustosi su Milan Bešlić i dr.sc. Anita Ruso.

Autorsko stvaralaštvo dubrovačkog umjetnika Asima Hebiba (rođen 1940.) traje duže od pola stoljeća, a prepoznatljivo je po jedinstvenom rukopisu autora koji stvara posve modene skulpture na granici između figurativnog i apstraktnog, pune jačine i životnog naboja, lirskog osjećaja, fino ispoliranih površina potpunog savršenstva kompaktne forme. Autor je ostvario mnoge cikluse skulptura prvenstveno u kamenu i mramoru, a preferira kvarcni kamen iz dubrovačkog kraja. Osim kamena u kojemu se najviše izražava umjetnik stvara i u drvetu, gipsu, terakoti i bronci.

Retrospektiva obuhvaća skulpture iz najranijeg razdoblja stvaralaštva, iz mladosti potom tematske cikluse iz kasnijih te poslijednjeg razdoblja djelovanja rađene od bračkog kamena, mramora te jedinstvenog materijala kvarcnog kristalnog kamena. Na retrospektivi su posebno istaknuti suvremeni kiparski ciklusi organskih formi u kvarcom žalu koji su obilježili autorsko stvaralaštvo, a tom jedinstvenom materijalu autor ostaje vjeran sve do danas stvarajući suvremenu kristalnu poeziju u kamenu.

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist