Kultura

U Mimari otvorena retrospektivna izložba Asima Hebiba

U Muzeju Mimara u Zagrebu u četvrtak otvorena je retrospektivna izložba dubrovačkog umjetnika Asima Hebiba, a izložba je prvotno bila predstavljena dubrovačkoj publici i to u Galeriji Dulčić Masle Pulitika u periodu od 26. siječnja do 17. ožujka. U Zagrebu se izložba može pogledati do 25. kolovoza, a kustosi su Milan Bešlić i dr.sc. Anita Ruso.

Autorsko stvaralaštvo dubrovačkog umjetnika Asima Hebiba (rođen 1940.) traje duže od pola stoljeća, a prepoznatljivo je po jedinstvenom rukopisu autora koji stvara posve modene skulpture na granici između figurativnog i apstraktnog, pune jačine i životnog naboja, lirskog osjećaja, fino ispoliranih površina potpunog savršenstva kompaktne forme. Autor je ostvario mnoge cikluse skulptura prvenstveno u kamenu i mramoru, a preferira kvarcni kamen iz dubrovačkog kraja. Osim kamena u kojemu se najviše izražava umjetnik stvara i u drvetu, gipsu, terakoti i bronci.

Retrospektiva obuhvaća skulpture iz najranijeg razdoblja stvaralaštva, iz mladosti potom tematske cikluse iz kasnijih te poslijednjeg razdoblja djelovanja rađene od bračkog kamena, mramora te jedinstvenog materijala kvarcnog kristalnog kamena. Na retrospektivi su posebno istaknuti suvremeni kiparski ciklusi organskih formi u kvarcom žalu koji su obilježili autorsko stvaralaštvo, a tom jedinstvenom materijalu autor ostaje vjeran sve do danas stvarajući suvremenu kristalnu poeziju u kamenu.

Pročitajte još

Kazališna družina Kolarin slavi deseti rođendan, evo tko im stiže u goste!

Dulist

Posljednji tjedan retrospektivne izložbe o 100. obljetnici rođenja Antuna Masle

Dulist

‘JEZIKU JE SVEJEDNO’ Predavanje o hrvatskom između znanosti i ideologije

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija