Politika

U Libertasove autobuse stiže novi sustav naplate karata

U Libertasove autobuse stiže novi sustav naplate karata

Sjećam se razdoblja kad smo se zaduživali za preseljenje s tekućim minusom po tekućim računima pa do 15 milijuna – rekao je predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica tijekom rasprave o novom zaduženju gradske tvrtke Libertas. Libertas, naime, diže kredit na pet godina za modernizaciju sustava naplate u prigradskom prometu te za ultralight kartice. Kako je istaknuo direktor Libertasa Ante Vojvodić, investicija je vrijedna 2,9 milijuna kuna.

Kad se 2014. i 2015. godine radila nadogradnja sustava naplate u gradskom prometu, to isto nije napravljeno i s prigradskim, što stvara probleme vozačima, jer se kod dolaska u grad ili izlaska iz grada trebaju mijenjati blagajne. Uz to, opremi je istekao rok trajanja, a problem je i s nabavkom rezervnih dijelova.

Uvode se i ultralight kartice tako da će dosadašnji poništavači karata u autobusima otići u povijest. Oni su stari 15 godina, postoje problemi s nabavom rezervnih dijelova, a s njima Libertas imai  velike probleme kod visokih temperatura, ali i tijekom vlažnog vremena. Marko Potrebica upitao je hoće li ovaj sustav podržavati bankovni sustav odnosno mogućnost plaćanja bankovnim karticama. To je, rekao je Vojvodić, sljedeći korak, a da bi se on mogao ostvariti, potrebno je uvesti ultralight kartice.

-Plaćanje putem kartica je sljedeći korak, a preduvjet je upravo ova ultralight kartica. Ovo je korak i ka uvođenju kartomata ako se za njih odlučimo – rekao je Vojvodić.

-Libertas je ključni subjekt rješavanja pitanja prometa u gradu. On je stožerni subjekt oko kojega bi se trebalo sve vrtiti što sad nije slučaj. Naplata vožnje je jedan od problema sigurno – rekao je Vido Bogdanović.

Moći će se kupiti satna i višesatna karta, objasnio je gradonačelnik Mato Franković, koji je vijećnicima pokazao i video s novim sustavom.

-Vrijeme tiskanja karte je dvije sekunde – naveo je gradonačelnik, dodavši kako će se koristiti isključivo ovi uređaji koji podržavaju i plaćanje autobusne karte bankovnim karticama.

Miho Obradović rekao je kako je vidio da je otvoren i novi natječaj od 2,5 milijuna kuna za nabavu ultralight kartica, na što mu je Vojvodić rekao kako će to Libertas platiti iz svog poslovanja, a ne kreditom.

 

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist