Kultura

U Lazaretima rasprava o stanju u kulturi

U Lazaretima rasprava o stanju u kulturi

Na sastanku u Art Radionici Lazareti pod imenom Radni stol: Prostori nezavisne kulture u subotu navečer sudjelovali su Mika Buljević, Miranda Veljačić, Slaven Tolj, Ana Žuvela,  te članovi i predstavnici Udruge mladih Orlando, Teatra Lero i Art radionice Lazareti i ostali predstavnici kulturnih insitucija.

Uvodno otvorivši raspravu, Mika Buljević iz SU Operacije Grad iz Zagreba naglasila je važnost prostora nezavisne kulture unutar zajednice na način da je prezentirala upravo rad Pogona te njegov od 2005. godine kad je osnovan,do danas. Osnivači Pogona su grad Zagreb i savezni centar za kulturu mlade. Postavši centar za kulturu i mlade, u današnje vrijeme susreće se s problemima na političko-lokalnoj razini i upravo u tome je srž one lokalne problematike u kojem nezavisna kultura djeluje.

– Prostor mogu koristiti svi, inicijatori i pojedinci te on također služi i za komercijalne djelatnosti, međutim postoji poredak po kojem se na prvo mjesto stavljaju za ovaj centar za nezavisnu kulturu bitnije stvari – istaknula je Buljević, nadovezujući se na problem financiranja ovog prostora.

– Problem je što je prostor na budžetu grada za mlade, umjesto za kulturu. Ne prepoznaje se kultura kao takva, već se smješta pod manji budžet, odnosno mi dobivamo 620 tisuća kuna za sve projekte koje radimo. Pogonu se reže budžet kao nezavisnoj sceni – naglasila je Buljević.

Pogon nije nezavisna institucija, ali jest institucija nezavisnih,  s obzirom na svoju temeljnu  svrhu i na način upravljanja, odnosno participacija u odlučivanju te s obzirom na kontekst, odnosno nastajanje na inicijativu nezavisnih ljudi, unatoč tome što pripada i gradu Zagrebu.Dijeli se na Pogon Jedinstvo i pogon Mislavova a cilj mu je osigurati prostor i adekvatne uvjete za produkciju i prezentaciju suvremenih kulturnih i umjetničkih programa zagrebačke nezavisne kulturne scene, kao i za programe organizacija civilnog društva koji potiču aktivno uključivanje mladih u kulturni i društveni život. Više o Pogonu može se pronaći na njihovim službenim stranicama.

Miranda Veljačić i Dinko Peračić opisali Dom mladih u Splitu i njegove djelatnosti ističući upravo suprotne probleme od onih zagrebačkih. Naime, Doma mladih ima prostor, no nema sadržaj.

– Situacija u Splitu je potpuno drugačija, u Zagrebu postoji puno šira organizacija i mreža nezavisne kulture, što je rezultiralo Pogonom, koji prostorno odgovara sadržaju i njime se može upravljati. U Splitu je obrnuto, scena nije razvijena i međusobno se ne komunicira. Treba na neki način povezati aktere, scenu i ostale subjekte – istaknuo je Peračić.

Slaven Tolj iz Art Radionice Lazareti i MMSU Rijeka naglasio je bitan cilj povezivanja sa svim akterima koji djeluju u Rijeci. Osvrnuvši se i na trenutno stanje i razvoj situacije u Lazaretima, ukratko je opisao i povijest Lazareta kao prostora i njegovu moguću budućnost. Davor Mojaš iz teatra Lero istaknuo je kako kulturološki gledano, Dubrovnik sve više gubi onaj trenutak nezavisne kulture, s čime su se složili i prisutni te naglasili gubitak Dubrovnika kao mjesta za egzistenciju nezavisne scene.

Također je bilo riječi o stvaranju novih modela partnerstava i suradnje, pri čemu je Siniša Dragutinović iz Kluba mladih Orlando naglasio upravo taj trenutak kojeg treba prepoznati i povezati se međusobno kako bi se stvarali novi modeli rada.

Ana Žuvela iz IRMO Zagreba istaknula je kako se kultura više ne bavi primarno kulturom per se, već se gubi u pozicijama kao što su budžeti ili nedostatak istih u kulturnim ustanovama. Također se osvrnula na problematiku prezentacije kulture, posebno one nezavisne, lokalnoj vlasti te istaknula kako prezentacija može biti izvedena samo na način da političari vide neku korist iz nje za vlastite potrebe.

Sudionici su istaknuli problematiku termina nezavisno te njegovog smještanja u kontekst „aktivizma“, što on svakako nije, pri čemu je Mika Buljević naglasila činjenicu kako je udruga kao takav prostor-mjesto u najgoroj poziciji što se tiče stabilnosti, sigurnosti i potpore radu.

U radu kulturnih ustanova raspravljalo se i iz domene svakodnevnog života, no ona sad nije u najboljem trenutku, unatoč 22 godine od postojanja nezavisne hrvatske kulturne scene. Problem, istaknulo se na raspravi, leži u tome kako kultura ima na neki način krivo težište.

– O kulturi se stalno priča,o na je često prisutna u medijima i u lokalnoj politici, no na pogrešan način. Naime, medije pune vijesti o smjenama ravnatelja, problemima unutar institucija, no to nije ono čemu predstavljanje kulture teži – istaknuo je Davor Mojaš.

Program je realiziran u sklopu programa Protuotrov ARL i u sklopu projekta Nezavisni prostori kulture u lokalnom razvoju, a potporu su pružili nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Grad Dubrovnik.

 

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist