Kultura

U Lazaretima održana tribina na temu ‘Ocrtavanje morala bande’

U Lazaretima održana tribina na temu 'Ocrtavanje morala bande'

Tribina „Ocrtavanje morala bande“ održala se u petak u Art radionici Lazareti. Sudionici tribine bili su jedan od autora nekadašnjeg satiričko – političkog tjednika „Feral Tribunea“ Boris Dežulović, bosanski novinar Dragan Bursać, koji je zamijenio najavljenog Viktora Ivančića, saborski zastupnik i profesor suvremene filozofije i političke teologije na Sveučilištu u Zadru Marko Vučetić, a moderirao ju je Pero Mrnarević.

Koncept tribine označavao je nekoliko ciklusa tema koje su nastojale dati odgovor na postavljena pitanja kao što su o kakvom je moralu riječ, koliko je on danas aktualan, kakve veze imaju nacionalizam i lopovluk, kakvu ulogu igraju društvene institucije u dresiranju kritičke svijesti i uzgoju podaničkog mentaliteta te koja je uloga intelektualca u društvu.

Na pitanje zašto je nacionalizam tako privlačan, Dežulović je rekao: ‘Nacionalizam daje jeftinu i jednostavnu osobnu kartu, u kolektivu smo lako identificirani i lako manipulirani. Ova ideologija je idealan alat za manipulacije, ne traži od manipuliranog nikakve kvalifikacije ni talent, već samim time što je pripadnik te nacije, već je dovoljno učinio i ispunio svoju građansku obavezu’.

Profesor Vučetić poručio je kako je danas teško biti pojedinac jer se društvo temelji na kolektivnoj volji, volji koja mrzi pojedinačnu volju, te da je pojedinac unaprijed osuđen da se slomi u vlastitoj osobnosti.

– Kod nas postoji razdoblje kozmologije, mi u Republici Hrvatskoj nemamo društvo, a nemajući društvo, nemamo ni pojedinca, a ako nemamo pojedinca, onda nemamo ni intelektualca – dodao je Vučetić.

O nacionalizmu i lopovluku, Dežulović je komentirao kako je to dvoje neodvojivo, da je to jedna društveno kohezijska sila, a Vučetić je iznio mišljenje kako je koncept nacionalizma zasnovan na lopovluku te rekao kako se ljudi uvijek pitaju što država može napraviti za njih, a ne oni za državu.

O snalaženju pojedinca u društvu, Vučetić je dao savjet koji glasi:

‘Nikada nemojte dopustiti da vam drugi određuju misaoni horizont. Svako od nas ima svoj jedan jedini horizont, a kada vas netko napadne, on je zapravo fasciniran vama na negativan način. Ja uopće ne skrivam takav stav pred javnosti’.

Ova tribina insprirana je Albertom Camusom, odnosno njegovim citatom kako je moral bande trijumf i odmazda, poraz i mržnja na neiscrpne načine.

Mia Josipović

Pročitajte još

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist

NOVA PREMIJERA KOLARINA ‘Matrimonijo’ kao hommage Žuži Egrenyi i Jozu Lovriću Jadrijevu

Dulist