Kultura

U LAZARETIMA Izložbeno-filmski ‘set’ autorice Ane Hušman

U LAZARETIMA Izložbeno-filmski ‘set’ autorice Ane Hušman

Izložba – prostorna instalacija Ane Hušman ‘6 sa 7 metara’ otvorit će se danas u 20 sati.

6 sa 7 metara projekt Ane Hušman misli se i razlaže u nizu eksperimenata sa prostorom, igri s fragmentima zvukovnih isvjetlosnih zapisa, te tekstualnih zabilješki autorice i njezinih brojnih suradnika (dramaturginje, snimatelja, montažerke, muzičara, filozofa, povjesničarke umjetnosti, grafičke dizajnerice, itd.), koje okuplja i popratna izložbena publikacija 6 sa 7 metara.

Ovaj uvijek drugačiji izložbeno-filmski ‘set’ vrlo jasno transferira i performira autoričin umjetnički pristup; raščlanjivanje strukture i teksture filmskih elemenata kroz različite forme filma, instalacije, knjige, zapisa slike, zvuka, teksta;  eksperimentiranje s mogućnostima animacije, dokumentarnim i igranim elementima u filmu, glasom i artikulacijom: te propitivanje i obrtanje pozicije amaterskog i profesionalnog subjekta performativnosti, samog medija te struktura koje diktiraju i proizvode obrasce ponašanja.

Re-artikulirajući i kolažirajući raznovrsne teorijske reference, raznorodne literarne izvore i osobne opservacije, Ana Hušman kroz 6 sa 7 metara portretira jedan od nama ključnih prostora intimnije svakodnevnice, dnevni boravak, te se poigrava s različitim nivoima stvarnosti predstavljačkog (od snimki rekomponiranja makete samog prostora do stvarnih kadrova sobe). Ključni protagonisti priprema za film, su jednom možda taj prostor i obitavali,
možda ga upravo žive ili su se tek počeli koristiti s njime. U toj specifičnoj medijskoj konstrukciji, suradnik na filmu postaje njegov subjekt, no nikada i glumac, a dnevna soba modelom za kontinuiranu vježbu mnogobrojnih varijanti narativa u nastajanju, dok se cjelokupna filmska struktura sagledava u proširenoj izložbeno-filmskoj prostornoj instalaciji.

No, sam nam život izmiče, i van tog reprezentacijskog, čime nam umjetnica istovremenu pruža i samokritičnu ruku spasa, stavljajući nas na moderiranu distancu od gutajuće ‘čari filmske metabolike’. I dok se tako, ‘sigurni’, krećemo unutar i izvan autoričinih zabilješki, kolektivnih zapisa slike, teksta i zvuka, svi nam ti elementi združeno omogućuju da na trenutak uspostavimo zasluženi balans između poetičnog, kolektivnog, iskustveno-
refleksivnog procesa i prostornih komponenti koje nas uokviruju.
(Ivana Meštrov)

Pročitajte još

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist