Kultura

Otvorena izložba Vlaho Bukovac i Jaroslav Čermák

Otvorena izložba Vlaho Bukovac i Jaroslav Čermák

U Kući Bukovac u Cavtatu ove je subote otvorena izložba ‘Vlaho Bukovac i Jaroslav Čermák – Ideja umjetnosti u Hrvatskoj u 19. stoljeću’.

Zahvaljujući vrijednim primjercima ilustriranih časopisa, grafika i fotografija, izložba istražuje poimanje djela Jaroslava Čermáka u Hrvatskoj, na lokalnoj i nacionalnoj razini, kao i njegovu značajnu ulogu u ranom Bukovčevom opusu.

Na otvorenju su govorili Antonia Rusković Radonić, ravnateljica Muzeja i galerija Konavala te autori izložbe. Lucija Vuković, voditeljica Kuće Bukovac, predstavila je izložbu koncipiranu kroz tri poglavlja: umjetnički i stvarni susret Čermáka i Bukovca, boravak Čermáka u Župi dubrovačkoj te širenje djela obaju umjetnika putem reprodukcija. Rachel Rossner, američka povjesničarka umjetnosti i koautorica izložbe govorila je o poimanju umjetnosti u Hrvatskoj u 19. stoljeću kao moćnom sredstvu za koje se smatralo da može promijeniti tok povijesti. Nikša Grbić, povjesničar iz Župe dubrovačke, izložio je svoja istraživanja o boravku i percepciji Jaroslava Čermáka u Župi od 1863. do 1865. godine. Osvrnuo se na postojanu memoriju o Čermakovom prisustvu i kasnijim istraživačima njegova djela kao segmentu kolektivnog sjećanja i današnjih Župljana.

Nakon otvorenja izložbe autori su zainteresiranim posjetiteljima vodstvom približili predstavljenu temu.
Izložba je otvorena do 6. listopada 2019. godine.

Pročitajte još

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist

[FOTO] ROĐENDANSKI KONCERT ZBORA BLASIUS Napunili Saloču od zrcala

Dulist