Kultura

U Kući Bukovac obilježena 164. godišnjica rođenja cavtatskog slikara

U četvrtak u Kući Bukovac u Cavtatu raznolikim muzejskim programom obilježila se 164. godišnjica rođenja Vlaha Bukovca. Povodom obljetnice održana je dramska radionica za djecu Vilinski svijet Vlaha Bukovca u jutarnjim satima pod vodstvom Jelene Sukurice. Djeca su svojom kreativnošću oživjela slike Vlaha Bukovca, a krajnji je cilj dramskih radionica predstava u kojoj će se prikazati Bukovčev vilinski svijet. Nakon stručnog vodstva Lucije Vuković po aktualnoj izložbi Vlaho Bukovac i Jaroslav Čermák – Ideja umjetnosti u Hrvatskoj u 19. stoljeću, predstavljen je projekt digitalizacije autobiografskih tekstova Vlaha Bukovca koji su dio zbirke Kuće Bukovac.

Lucija Vuković, voditeljica Kuće Bukovac, predstavila je vrijednost rukopisa Vlaha Bukovca te arhivsku zbirku i građu zainteresiranoj javnosti. Antonia Rusković Radonić, ravnateljica Muzeja i galerija Konavala, prikazala je strukturu same platforme u kojoj će se nalaziti digitalizirana građa Kuće Bukovac. Građa je povezana i prikazana na platformi za znanstvenu, ali i ostalu zainteresiranu javnost. Digitalizacija nije samo proces zaštite kulturne baštine, već se njome omogućuje dostupnost vrijedne građe na svim razinama. Na ovakav način, rukopisi i ostala digitalizirana građa postaju dostupni građanima, učenicima, zainteresiranim stručnjacima, umjetnicima i ostalima. Navedenom je platformom kulturno dobro dostupno, a smanjeno je posredništvo u ustanovi, što na koncu rasterećuje i samu ustanovu. Digitalne zbirke vrelo su za sve ostale oblike prezentacije i korištenja te njihova vrijednost nikada ne može biti iscrpljena.

Pročitajte još

BEZ KUSTOSA, PREDGOVORA Izložba Lene Kramarić koja je skoro ostala i bez naziva

Dulist.hr

Ljekarništvo Male braće upisano u Registar kulturnih dobara Hrvatske

Dulist

70. IGRE Impresivan slavljenički nastup ansambla LADO unatoč lošem vremenu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija