Aktualno

U KONAVLIMA Rotary club podijelio besplatne sadnice maslina

U KONAVLIMA Rotary club podijelio besplatne sadnice maslina

Redovita godišnja akcija raspodjele besplatnih sadnica maslina, koju Rotary club Dubrovnik provodi već 17. godinu, održala se danas u Konavlima.

U Pločicama je podijeljeno 220 sadnica, u Moluntu i Đurinićima 290 sadnica i na kraju akcije u Vitaljini 374 sadnice.

Prema iskazanim potrebama stanovnika putem mjesnih odbora, ove će se godine uz prethodno utvrđeni poimenični popis raspodijeliti ukupno 884 sadnice. Uz obnovu maslinarstva, posebno na područjima gdje su masline stradale u šumskim požarima, ali i na drugim prostorima gdje je takva akcija dobrodošla, jedan od ciljeva je poticanje sadnje autohtonih sorta maslina, pa će tako i ove godine biti podijeljene sadnice oblica, bjelica, crnica i drobnica.

Kako javljaju iz Rotary cluba Dubrovnik, zajedno s ovogodišnjom akcijom, u 17 godina njena trajanja, ukupno je podijeljeno 22 tisuće komada sadnica maslina u Dubrovačkom Primorju, Konavlima, Župi i Rijeci Dubrovačkoj, a prošle 2017. godine i u Smokvici na otoku Korčuli gdje su maslinici stradali u velikim ljetnim požarima 2015. godine. U istom razdoblju, u požaru je stradalo i stonsko područje pa je suradnjom svih hrvatskih Rotary clubova u akciji 2016. godine u Stonu, Janjini i Trsteniku raspodijeljeno ukupno 3 tisuće sadnica maslina. Sukladno iskazanim željama stanovnika, u Konavlima je 2012. godine dodatno donirano i 1 800 sadnica vinove loze.

– Kako akcija traje već gotovo dva desetljeća, mnoge od doniranih sadnica maslina već više godina uzvraćaju plodom i uljem pa ususret Božićnim blagdanima pod motom ‘Dobro se dobrim vraća’ oni koji su nekad dobili besplatne sadnice posredstvom RC Dubrovnik već nekoliko godina poklanjaju određenu količinu kvalitetnoga maslinovog ulja ustanovama i domovima koje brinu o potrebitima – navode iz Rotaryja.

 

Pročitajte još

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist

[FOTO] DEŠA DUBROVNIK Evo što se sve izrađivalo na uskrsnim radionicama

Dulist