DuList IN

U KOMINU ANE MLJEĆKE Radionice na temu očuvanja baštine i načina života na škoju

U KOMINU ANE MLJEĆKE Radionice na temu očuvanja baštine i načina života na škoju

Protekli petak Pomena na otoku Mljeta bila je centar svijeta. Što je to da je Mljet postao tako zanimljiv? Tamo ste mogli susresti političare, visoke državne službenike, ribare, vatrogasce, domaćice/mljećke, mlade i stare kojima je zajednički cilj doprinijeti uključivanju Mljeta na Unescovu listu zaštite kulturne i prirodne baštine cijelog otoka. Ovaj događaj su također obilježili i jedriličari kluba Orsan sa svojom tradicionalnom regatom Orebić, Mljet, Dubrovnik koji su se također uključili u sve aktivnosti ovog bogatog dana.

U tom cilju organizirana su dva važna događaja u kojima su s entuzijazmom i radošću uživali mnogi domaći ljudi i posjetitelji. Organizatori ovog zanimljivog skupa su Hrvatski svjetski kongres, NP Mljet, općina Mljet, udruga Deša-Dubrovnik, a sve je potakla dirigentska palica Ane Stražičić Rodriguez – članice HSK tzv. Ane Mljećka.

Prvo je bila organizirana „Radionica krpljenja i armanja mreža“ kao dio projekta Odiseja Mediteranea, koju je organizirala udruga Deša Dubrovnik. Stari obrt/vještina i znanje krpljenja i armanje mreža polako nestaje te ovom radionicom nastoje očuvati vještine ruku naših otočana i djelić kulturne baštine. Radionica je bila iznimno posjećena, svi su željeli vidjeti i naučiti tajne starog obrta, a vješta voditeljica svojim umijećem je svih očarala.

Drugi dogđaj bila je prezentacija knjige Mikija Bratanića „Priča o konobi“, prilikom koje je sam autor predstavio knjigu. Ispričana je povijest težaka i njegove konobe, gdje se čuva sve blago koje stvara, sav alat s kojim radi, a konoba sve pažljivo bilježi za sljedeće generacije koje dolaze. Priča o konobi je dio mljetskog identiteta, dio postojanja, prošlosti, sadašnjosti i željeli bi je ostaviti takvu za budućnost.

Uz prezentaciju “Priče o konobi”, gosti i uzvanici su degustirali delicije otoka Mljeta što su ih pripremile vrijedne i kreativne žene škoja. Tu je bilo od hobotnice na salatu, mariniranih inćuna, popara, brodeta s palentom, mljetskih makarula do raznih slastica. Nikako se ne smiju zaboraviti slane gere, srdele i ribice koje su othranile generacije otočana.

Pročitajte još

GASTRO MARE Chef Bjelko donosi svoj recept za pečenog kokota

Dulist

[FOTO] OVO JE BAŠ SUPER Pogledajte kako izgleda konavoski ‘Čovječe ne ljuti se’

Dulist

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist