Hrvatska

U kolovozu su najviše narasle cijene prijevoza i stanovanja

U kolovozu su najviše narasle cijene prijevoza i stanovanja

Prema najnovijim podacima DZS-a cijene mjerene indeksom potrošačkih cijena u kolovozu ove godine ostale su na istim razinama kao mjesec ranije. Promatrajući na godišnjoj razini cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u odnosu na kolovoz 2017. više su za 2,1 posto.

Na godišnjoj su razini najviše pale cijene odjeće i obuće, i to za 1,6 posto, čiji je prosječni pad i u kolovozu bio rezultat sezonskih sniženja. Slijede cijene Komunikacija koje su na godišnjoj razini pale za neznatnih 0,1 posto. Cijene obrazovanja ostale su na istim razinama kao i prošle godine u kolovozu. Taj je blagi pad niveliran rastom cijena Stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva od 3,4 posto te godišnjim rastom cijena prijevoza od 6,2 posto.

Cijene restorana i hotela rasle su za 2,4 posto. Polagano su rasle i cijene rekreacije i kulture i to na godišnjoj razini u prosjeku za 1,0 posto zatim cijene Raznih dobara i usluga koje su rasle za 1,4 posto. Slijedile su i skupine cijena Alkoholnih pića i duhana, koje su u prosjeku veće na godišnjoj razini za 2,9 posto u odnosu na prošlogodišnji kolovoz.

Gledajući strukturu glavnih skupina prema namjeni potrošnje u kolovozu ove godine cijene su u pravilu bile nešto više nego u kolovozu prošle godine.

U državama istočne i središnje Europe trendovi su vrlo slični te se posljednjih mjeseci stopa inflacije kreće između 1 posto i 4 posto, pri čemu se ističe jedino Rumunjska koja bilježi najvišu stopu inflacije od svih zemalja EU10.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist