Hrvatska

U kolovozu su najviše narasle cijene prijevoza i stanovanja

Prema najnovijim podacima DZS-a cijene mjerene indeksom potrošačkih cijena u kolovozu ove godine ostale su na istim razinama kao mjesec ranije. Promatrajući na godišnjoj razini cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u odnosu na kolovoz 2017. više su za 2,1 posto.

Na godišnjoj su razini najviše pale cijene odjeće i obuće, i to za 1,6 posto, čiji je prosječni pad i u kolovozu bio rezultat sezonskih sniženja. Slijede cijene Komunikacija koje su na godišnjoj razini pale za neznatnih 0,1 posto. Cijene obrazovanja ostale su na istim razinama kao i prošle godine u kolovozu. Taj je blagi pad niveliran rastom cijena Stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva od 3,4 posto te godišnjim rastom cijena prijevoza od 6,2 posto.

Cijene restorana i hotela rasle su za 2,4 posto. Polagano su rasle i cijene rekreacije i kulture i to na godišnjoj razini u prosjeku za 1,0 posto zatim cijene Raznih dobara i usluga koje su rasle za 1,4 posto. Slijedile su i skupine cijena Alkoholnih pića i duhana, koje su u prosjeku veće na godišnjoj razini za 2,9 posto u odnosu na prošlogodišnji kolovoz.

Gledajući strukturu glavnih skupina prema namjeni potrošnje u kolovozu ove godine cijene su u pravilu bile nešto više nego u kolovozu prošle godine.

U državama istočne i središnje Europe trendovi su vrlo slični te se posljednjih mjeseci stopa inflacije kreće između 1 posto i 4 posto, pri čemu se ističe jedino Rumunjska koja bilježi najvišu stopu inflacije od svih zemalja EU10.

Pročitajte još

DEMOGRAFSKA SLIKA Iz naše Županije otišlo 2,5 posto mladih ljudi

Dulist

DORH odbacio kaznenu prijavu protiv ministrice Gabrijele Žalac

Dulist

NOVI UDAR NA VOZAČE Od utorka skuplje gorivo

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija