KulturaUrednički izbor

U KINU SLOBODA Priča o životu u Gradu i o gradu samome

U KINU SLOBODA Priča o životu u Gradu i o gradu samome

Projekt prikupljanja i javnog prikazivanja arhivske građe o Dubrov­niku ‘Sjećanje grada’ autora Hrvoja Juvančića, prije dvije godine dobio je osim povijesnih i nove, suvremene teme, kao i novi način prikazivanja. Nakon dvanaest projekcija u otvore­nim prostorima, ove će se godine ‘Sje­ćanje grada’ prvi put održati u kinu Sloboda, i izvan glavne turističke sezone, jer je Juvančićeva želja pružiti Dubrovčanima ovaj ekskluzivni dubro­vački kulturni sadržaj u razdobljima s manje javnih događanja.

Druga novost je što je ‘Sjećanje grada’ proširilo svoj opseg djelovanja. Osim prikupljanja arhivske građe o Gradu, ‘Sjećanje grada’ od 2017. godine poči­nje stvarati i vlastite vizualne doku­mente, odnosno buduću arhivu života Dubrovnika kroz niz novostvorenih dokumentarnih i umjetničkih filmova u sklopu projekta ‘24 sata’. Osnovna ideja toga filmskog i digitalnog for­mata jest da se snimi 20-minutni film ili umjetnički video rad o životu suvremenog Dubrovnika unutar 24 sata, koliko mora trajati i samo sni­manje. Kada se film završi, prikazuje se u sklopu ‘Sjećanja grada’ te se zatim stavlja na Internet kao novostvorena arhiva Dubrovnika.

Umjetničko viđenje života grada
Iako počivaju prije svega na dubrovač­kim filmskim i likovnim stvarateljima, ‘24 sata’ su i umjetnička rezidencija za autore iz cijele Hrvatske, a uskoro i iz inozemstva. Tijekom desetodnevnog boravka u Dubrovniku, gostujući reda­telji i umjetnici dat će nam svoje umjet­ničko viđenje života našega grada unu­tar jednoga dana. Tako ćemo u subotu 5. listopada s početkom u 19 sati u kinu Sloboda vidjeti dokumentarni film ‘Anonimno jato’ redatelja Branka Ištvančića i scenarista Nikše Kušelja. Uz ovaj novostvoreni film, na ovogo­dišnjem Sjećanju grada u Kinu Sloboda prikazat će se i novi rad Hrvoja Juvan­čića utemeljen na arhivskim, rijetko viđenim snimkama iz 1951. s naslovom ‘Grad i mravi’, a također će se prikazati i dijelovi dosadašnjih Sjećanja Grada uz gitarski recital Darka Pelužana.

‘Anonimno jato’
Za umjetničko gostovanje u ovogo­dišnja ‘24 sata’ odabran je jedan od najuglednijih, a i međunarodno naj­nagrađivanijih hrvatskih dokumenta­rista, redatelj Branko Ištvančić. Razli­čito od dosadašnjih radova ‘24 sata’ autora Juvančića i Piplice koji su se prije svega temeljili na snimanju ulič­nog života, Ištvančić je uz pomoć sce­narista Nikše Kušelja odabrao format klasičnog dokumentarnog filma s dvije osobe koje pričaju o svome životu u Gradu, kao i o gradu samome.

Evo što kaže sam Ištvančić o filmu ‘Anonimno jato’: ‘Jato ili plova ribe kreće se prema tri pravila: uvijek pli­vaju jedna uz drugu, stalno zbijaju redove i neprestano paze da se ne sudare. No ponekad dođe do poreme­ćaja u jatu pa pravila nestanu, a jato se rasprši. Snimajući jednog kolovoš­kog dana Dubrovnik od jutra do večeri, sav sklad i sve suprotnosti Dubrovnika prema ljudima koji po njemu hode, postali su pred objektivom kamere prepoznatljivi gradski akvarij. Kreta­nje ljudi i kretanje jata riba se prekla­paju, a njihove sličnosti i razlike opi­suju čuvar riba u Gradskom akvariju ihtiolog dr. Nikša Glavić, i Vedrana Divić, žena koja svako jutro čisti ribu na placi u Gružu.’

Projekt Sjećanje grada ostvaren je uz potporu Grada Dubrovnika, Društva prijatelja dubrovačke starine i Kine­matografa Dubrovnik.

U KINU SLOBODA
Program:
1. ‘Grad i mravi’, Hrvoje Juvančić (1951. 16mm kolor/2019, HD, 9’,46’’)
2. ‘Sjećanje grada 8 mm: Plimni val na Batali’, (1978, 3 m)
3. 24 sata: ‘Anonimno jato’, Branko Ištvančić, Nikša Kušelj (2019., HD, 19’, 22’’)
4. ‘Sjećanje grada: Stradun u koloru’, Hrvoje Juvančić (1970–88 16mm kolor, 2007. DV, 20’’, uz gitarsku pratnju)
Program će voditi Nila Miličić Vukosavić, a gitarski reci­tal izvodi akademski glazbenik Darko Pelužan

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist