Zanimljivosti

U KATEDRALI Predstavljen relikvijar s moćima počasnog građanina

U KATEDRALI Predstavljen relikvijar s moćima počasnog građanina

Na spomendan sv. Ivana Pavla II. u srijedu, 22. listopada u dubrovačkoj katedrali održano je svečano euharistijsko slavlje tijekom kojeg su bile izložene nedavno donesene moći sveca u novom relikvijaru.

Nakon mise koju je predvodio generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. dr. Petar Palić u koncelebraciji s desetak svećenika vjernici su pojedinačno pristupili moćima te dodirom iskazali štovanje sv. Ivanu Pavlu II. koji je prije desetak godina pohodio Dubrovnik, a sada ga već imaju prigodu častiti kao sveca i moliti se da ih zagovara kod Boga.

U propovijedi je mons. Palić rekao kako danas prvi put liturgijski slavimo spomendan sv. Ivana Pavla II. kao sveca te podsjetio na njegovu misao kako poziv na krštenje uključuje i poziv na svetost.

Na euharistijom slavlju u katedrali bili su nazočni i prof. Linda Milić Kršnjavi, koja je oblikovala relikvijar za moći sv. Ivana Pavla II., koji će se od sada čuvati u Moćniku dubrovačke katedrale, te Josip Rodić iz Zlatarne Rodić iz Zagreba, koja je izradila moćnik. Novi moćnik dar je dubrovačke obitelji koja je željela ostati anonimna.

Prof. Milić Kršnjavi na kraju je govorila o procesu oblikovanja relikvijara koji se razvijao, kako je istaknula, pod zagovorom nebeske majke Marije. Dodala je kako je oblikovati ovaj relikvijar za nju bila iznimna čast i da je tome pristupila s posebnim poštovanjem.

Na vrhu relikvijara nalazi se minijaturni kip Majke Božje, koju je Ivan Pavao II. posebno štovao, njegovo geslo je bilo „Totus tuus, Maria“, a u kruni Gospe Fatimske danas se nalazi i metak kojim je bio pogođen u atentatu 13. svibnja; sa strane su prvaci apostolski sv. Petar i sv. Pavao, koji označuju kontinuitet apostolske službe u Crkvi, a u podnožju je prikaz grada Dubrovnika. U središtu relikvijara je relikvija sv. Ivana Pavla II. koju je ove godine Dubrovačkoj biskupiji darovao krakovski nadbiskup, dugogodišnji tajnik Ivana Pavla II. kardinal Stanislav Dziwisz. Na poleđini relikvijara su ispisane riječi koje je Ivan Pavao II. izgovorio u Gružu 2003. godine, na kraju euharistijskog slavlja: „Dugo sam vremena želio posjetiti Dubrovnik. Ta se moja želja danas ostvarila. Zahvaljujem Bogu na tome,“ a ispod toga je njegov papinski grb.

Tekst: Dubrovačka biskupija

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist