Zanimljivosti

U JEDNOM VIKENDU U Župi sv. Mihajla kršteno čak desetero djece!

U JEDNOM VIKENDU U Župi sv. Mihajla kršteno čak desetero djece!

Čak desetero djece kršteno je proteklog vikenda u Župi svetog Mihajla u Lapadu. Svoje krsne haljine obuklo je prošle subote troje mališana i to Elena Vlajki, Klara Munitić i Mato Gjurašić, dok su na ‘Bijelu nedjelju’ ili ‘Nedjelju Božanskog milosrđa’ kršteni Nikola Carević, Luka Puhić, Ivo Marnić, Nika Marnić, Toma Brajak, Mauro Miletić i Damjan Josip Leoni.

-Velika je ovo radost, nikad nismo imali ovoliko djece odjednom – s ushićenim riječima na vratima župne crkve dočekala nas je časna sestra. Svoje veselje i razdraganost nisu skrivali ni roditelji i obitelji malenih krštenika koji su se okupili u župnoj crkvi kako bi podijelili ove posebne trenutke, a naravno, i sve ovjekovječili brojnim fotografijama.

Dijeljenje uskrsne radosti

Djecu je krstio župnik don Robert Čibarić uz pomoć đakona don Roberta Karačića. Nakon što su njihovi roditelji po obredu zatražili od Crkve krštenje te zajedno s kumovima i svima okupljenima ispovjedili svoju vjeru, uslijedilo je trostruko polijevanje vodom, mazanje njihovih glavica uljem krizme te obred ‘effatha’ u kojem svećenik znakom križa ‘otvara’ krštenikove uši i usta što simbolički pokazuje da je krštenik stupio u novi odnos s Bogom. Nije neobično da djeca prilikom polijevanja vodom zaplaču pa je tako i ovog puta ‘pala’ koja suza. Iako, mališani su bili mirni i tihi tijekom cijelog obreda, a nekolicina ih je i spokojno spavala u majčinom naručju. Iako krštenja u ovom razdoblju nakon korizme i Uskrsa nisu rijetkost, ipak u ovoj župi odavno nisu imali priliku krstiti ovoliko mnoštvo djece.

-Prošle godine imali smo ukupno 95 krštenja. U jednom navratu krstili smo odjednom šestero djece, ali ne sjećam se da smo ih ikada ovoliko odjednom krstili. Nakon korizme obitelji koje su imale tu radost postati roditelji žele tu uskrsnu radost još više povećati. Uskrs je upravo blagdan koji nas podsjeća na naše krštenje. U starini su se u uskrsnoj noći novokrštenici uranjali u kupelj vode i tjedan dana do Malog Uskrsa hodali su u bijelim haljinama. Zato je ova nedjelja i prozvana Bijelom nedjeljom- rekao je don Robert Čibarić.

‘Tjeskobni smo ako nemamo ljubavi’

Sve okupljene na krštenju je podsjetio kako je u Kristovom uskrsnuću sadržano uskrsnuće svakoga čovjeka. Naglasio je riječi sv. Pavla apostola koji jasno govori ‘da tko god je kršten u imenu Presvetog Trojstva je kršten u smrt i uskrsnuće Isusovo’.

-To je naš novi život koji proizlazi iz Isusove smrti i uskrsnuća na koji nas on poziva, a sve sa divnom ponudom i izazovom da možemo imati odnos prema Bogu koji je naš Otac i da smo svi time njegova djeca. To je jedinstveno u povijesti čovječanstva, jedinstveno u kršćanskoj vjeri. Ljubav je ta koja nas sve povezuje u jedno. Za nju se isplati žrtvovati i učiniti sve da ona zaista procvjeta u životu svakoga od nas. Ipak, nije to žrtva koja bi nas trebala činiti tjeskobnima. Tjeskobni smo samo ako nemamo ljubavi – istaknuo je don Robert Čibarić te potaknuo roditelje i kumove da svoju djecu nastave odgajati u kršćanskom duhu kako bi ona sve više rasla u vjeri i milosti.

Slavlje i u krugu obitelji

Ovi lijepi obiteljski trenutci, a pogotovo u tako velikom zajedništvu deset obitelji, ovjekovječeni su zajedničkom fotografijom sa župnikom don Robertom Čibarićem i đakonom don Robertom Karačićem, a potom se i svaka od obitelji slikavala pojedinačno. Slavlje se svakako nastavilo i dalje u krugu obitelji. U ovoj prelijepoj prigodi i duList je imao priliku sudjelovati te našim čitateljima donosimo dragocjene fotografije. Podsjetimo, prema nauku Crkve, krštenjem djeca na otajstveni način primaju ‘novi život odozgor’, postaju slična Kristu kao ‘Božja djeca’ te se rađaju na novi život s Bogom čime se opraštaju grijesi te se briše ‘istočni grijeh’. Sve je ovo duboko utkano u simboliku svakog od koraka koje djeca prolaze prilikom primanja ovog sakramenta.

Iz tiskanog izdanja duLista od 30. travnja 2019.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist